OliveMagazine

Χριστόψωμο

Χριστόψωμο

Μερίδες:για 1 μέτριο ταψί διαμ. 30-32εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:60'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 πακετάκι (40γρ.) μαγιά νωπή
  • 2-3 φλιτζάνια νερό χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1-2 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1-1½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό
  • Για τη διακόσμηση

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. σούπας αλάτι
  • καρύδια
  • γαρίφαλα ολόκληρα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, τη μαγιά και ένα φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύετε να λιώσει η μαγιά και να γίνει ένας χυλός, τον οποίο αφήνετε 10-15 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να δημιουργηθεί αφρός. Προσθέτετε στο μίγμα το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ελαιόλαδο.

Ρίχνετε ακόμη ένα φλιτζάνι αλεύρι στο μίγμα και ζυμώνετε προσθέτοντας εναλλάξ χλιαρό νερό και όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει μια μαλακιά, υγρή ζύμη. Ανακατεύετε τα καρύδια με μισό φλιτζάνι αλεύρι και τα προσθέτετε στη ζύμη. Ζυμώνετε το μίγμα για 15-20 λεπτά στο χέρι ή σε μίξερ με γάντζους μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μαλακιά ζύμη, προσθέτοντας αν χρειαστεί αλεύρι ή νερό ανάλογα.

Πλάθετε το ζυμάρι σε στρογγυλό καρβέλι και το τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα στολίδια: η ζύμη πρέπει να έχει αρκετό αλάτι για να μη φουσκώσουν τα στολίδια και χάσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο. Ανακατεύετε τα υλικά της ζύμης προσθέτοντας αρκετό αλεύρι ή νερό ώστε να γίνει μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε για 15 λεπτά.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε λίγο ζυμάρι, φτιάχνετε δύο χοντρά κορδόνια και τα τοποθετείτε σταυρωτά πάνω στο έτοιμο ζυμάρι που έχει φουσκώσει. Καλό είναι να αλείψετε την επιφάνεια με νερό με τη βοήθεια πινέλου πριν τοποθετήσετε πάνω τα στολίδια. Συνεχίζετε να φτιάχνετε διάφορα σχέδια της αρεσκείας σας και να τα τοποθετείτε γύρω από το σταυρό. Τέλος, τοποθετείτε ένα καρύδι στο κέντρο του σταυρού και καρφώνετε τα σχέδια σε διάφορα σημεία με καρφάκια γαρίφαλου.

Αλείφετε προσεκτικά με πινέλο την επιφάνεια του ψωμιού με τον κρόκο του αβγού καλύπτοντας όλα τα στολίδια ομοιόμορφα. Βάζετε το χριστόψωμο στον φούρνο και ψήνετε για 45-60 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και ψηθεί το ψωμί.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr