OliveMagazine

Χτένια Saint Jacque με πράσα

Χτένια Saint Jacque με πράσα

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:5'
Χρόνος μαγειρέματος:15'
Έτοιμο σε:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα χτένια

  • 16 χτένια Saint Jacque, καθαρισμένα (κατεψυγμένα, σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι ουίσκι
  • ανθό αλατιού
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τα πράσα

  • 3 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • χυμό από 1½ πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τα πράσα: Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα πράσα. Τα κόβετε αρχικά κάθετα στη μέση και κατόπιν, με τη βοήθεια του μαντολίνου, σε λεπτά μπαστουνάκια. Αν δεν έχετε μαντολίνο, μπορείτε να τα κόψετε με το μαχαίρι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα πράσα και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν αλλά να μη μαλακώσουν εντελώς. Σβήνετε με το χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνετε. Μεταφέρετε τα πράσα σε ένα πιάτο χωρίς τα υγρά του τηγανιού και τα διατηρείτε ζεστά.

Για τα χτένια: Σκουπίζετε καλά το τηγάνι που χρησιμοποιήσατε για τα πράσα και βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Βάζετε τα χτένια σε μονή στρώση στο τηγάνι και τηγανίζετε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήνετε με το χυμό πορτοκαλιού και αφήνετε να βράσουν για 2-3 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο χυμός και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτετε το ουίσκι και με αναπτήρα φλαμπάρετε τα χτένια. Μόλις σβήσουν οι φλόγες αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Μοιράζετε στα πιάτα τα σοταρισμένα πράσα και τοποθετείτε επάνω από τέσσερα χτένια σε κάθε πιάτο. Ραντίζετε με λίγο γλάσο από το τηγάνι και πασπαλίζετε με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr