OliveMagazine

Χταπόδι ξιδάτο με καπνιστή μελιτζάνα

Χταπόδι ξιδάτο με καπνιστή μελιτζάνα

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το χταπόδι

  • 1 χταπόδι 2 κιλών
  • 60ml ξίδι κόκκινο
  • 500ml νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ρίγανη, αποξηραμένη
  • Για τη μελιτζάνα

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 20ml ξίδι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε το χταπόδι με το ξίδι, το νερό, το κρεμμύδι, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπεριού, κλείνετε με το καπάκι και βράζετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μελιτζάνα. Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου στους 200οC. Τρυπάτε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις γυρίζετε για να καψαλιστεί η φλούδα ομοιόμορφα.

Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα κουτάλι ή πιρούνι αφαιρείτε την ψίχα πετώντας τα σπόρια. Την τοποθετείτε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 10 λεπτά και στη συνέχεια την ψιλοκόβετε σε ένα μπολ και την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Μόλις βράσει το χταπόδι, το μεταφέρετε σε πιατέλα, το κόβετε σε λεπτές φέτες, το περιχύνετε με λίγο από το ζωμό του, το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το σερβίρετε με τη μελιτζάνα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr