OliveMagazine

Χταπόδι τηγανητό με αλιάδα

Χταπόδι τηγανητό με αλιάδα

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το χταπόδι

  • 1-1½ κιλό χταπόδι, χωρισμένα τα πλοκάμια
  • 300ml κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα
  • 150γρ. καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την αλιάδα

  • ¼ κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 250γρ. πατάτες βρασμένες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ζουμί από το βρασμένο χταπόδι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για την αλιάδα: Βάζετε στο γουδί το γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και κοπανάτε με το γουδοχέρι μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Προσθέτετε λίγες λίγες τις πατάτες ζεστές και ανακατεύετε, ενώ συγχρόνως ρίχνετε εναλλάξ το ούζο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το ζουμί από το χταπόδι. Αφήνετε την αλιάδα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι με το κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει, όχι να λιώσει. Σουρώνετε το χταπόδι, κρατάτε λίγο από το ζουμί, αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια 10εκ. περίπου το καθένα.

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, πανάρετε τα κομμάτια χταποδιού με το μίγμα καλαμποκάλευρου και τα τηγανίζετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αφήνετε να στραγγίξει το χταπόδι σε χαρτί κουζίνας και το σερβίρετε ζεστό με την αλιάδα.

Φωτογραφία - Food styling: Majerico

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο