Διαδικασία
Καθαρίζετε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί, κόβετε την άκρη από τα ποδαράκια τους και τα κόβετε στη μέση.
Βάζετε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα να ζεσταθεί πολύ καλά και ρίχνετε μέσα το μισό ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και το σκόρδο να σοταριστούν μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνετε καλά και ρίχνετε τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Στο μεταξύ βράζετε ελαφρά τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό και τις ρίχνετε στο τηγάνι με τα μανιτάρια, μαζί με λίγο από το νερό που έβρασαν και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με μπόλικο ξερό ανθότυρο (αν βάλετε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γαρνίρετε το κάθε πιάτο με μια φουντίτσα δεντρολίβανο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή
Tips
Μπορείτε να ελαττώσετε την ποσότητα των φρέσκων μανιταριών σε 750γρ. και να προσθέσετε 50γρ. αποξηραμένα πορτσίνι που θα μουλιάσετε σε χλιαρό νερό, θα στραγγίσετε (κρατώντας το αρωματικό νεράκι) και θα μαγειρέψετε μαζί με τα υπόλοιπα μανιτάρια, συμπληρώνοντας και το νεράκι που κρατήσατε όταν τα ενώσετε με τις χυλοπίτες.