OliveMagazine

Ψαρονέφρι μαγειρεμένο σε χυμό σταφυλιού με πουρέ μελιτζάνας

Ψαρονέφρι μαγειρεμένο σε χυμό σταφυλιού με πουρέ μελιτζάνας

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 ψαρονέφρια συνολικού βάρους 800γρ.
  • Για τη σάλτσα σταφυλιού

  • 1 νεροπότηρο χυμό από φρέσκα σταφύλια
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα χωριάτικη
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δενδρολίβανου
  • 1 κρεμμύδι μέτριο , λιωμένο στο μίξερ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια κασέρι ψιλοτριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα δύο ψαρονέφρια, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει καλά και να πάρει ένα απαλό, ξανθό χρώμα.

Ξαναβάζετε μέσα στο τηγάνι τα ψαρονέφρια, ρίχνετε τη μουστάρδα, τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε τα υλικά σας με ένα κουτάλι. Προσθέτετε το χυμό του φρέσκου σταφυλιού και περιμένετε να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου. Βγάζετε τα ψαρονέφρια από το τηγάνι, ενώ συνεχίζετε να μαγειρεύετε τη σάλτσα, μέχρι να δέσει και να γίνει πηκτή.

Κόβετε τα ψαρονέφρια σε λεπτές φέτες και τα περιχύνετε με την σάλτσα.

Για να φτιάξετε τον πουρέ: Τρυπάτε περιμετρικά τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι. Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου στους 200°C. Ψήνετε τις μελιτζάνες για τουλάχιστον 30-45 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν απέξω και να μαλακώσει η σάρκα τους.

Τις βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις καθαρίζετε προσεκτικά από τη φλούδα και το κοτσάνι. Τις βάζετε σε ένα μπολ και τις λιώνετε πιέζοντάς τες απαλά με ένα πιρούνι.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και το καίτε, μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει και να μυρίζει ωραία. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να σκουρύνει. Ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος και ταυτόχρονα τη λιωμένη μελιτζάνα. Μετριάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε δυνατά τα υλικά με ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και, τέλος, ρίχνετε το τριμμένο κασέρι. Σερβίρετε το ψαρονέφρι σε πιάτα με τον πουρέ μελιτζάνας σαν γαρνιτούρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr