xoirino–psaronefri-kidonia
clock icon
1:15'

Ψαρονέφρι με κυδώνια και σταφίδες σε σάλτσα κονιάκ

Υλικά

  • 800γρ. ψαρονέφρι
  • 3 κυδώνια
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 50γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • ½ κουτ. σούπας τζίντζερ, σε σκόνη
  • ½ κουτ. σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 2 φλιτζάνια κονιάκ
  • ½ φλιτζάνι σταφίδα κορινθιακή
  • ½ κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το «μπον φιλέ» του χοιρινού κάνει εξαιρετική παρέα με κυδώνια και σταφίδες σε ένα πιάτο ιδανικό για τα κυριακάτικα ή τα γιορτινά σας καλέσματα.

Ξεφλουδίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε κουκούτσια και πυρήνες. Κόβετε το κάθε τεταρτημόριο κυδωνιού σε τρία κομμάτια. Τα ραντίζετε αμέσως με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε τη μαργαρίνη με το βούτυρο μέχρι να λιώσει και πασπαλίζετε με το τζίντζερ. Ρίχνετε τα κομμάτια από τα κυδώνια και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά ανακινώντας το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και σοτάρετε για 4 λεπτά επιπλέον. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα ψαρονέφρια ολόκληρα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνετε με το κονιάκ, αφήνετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το κονιάκ και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά περίπου με κλεισμένη καλά την κατσαρόλα, για να μην σωθούν τα υγρά και το κρέας να μαλακώσει αρκετά.
Προσθέτετε τα καραμελωμένα κυδώνια και τις σταφίδες και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά, μέχρι τα κυδώνια να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος. Διαλύετε το κορνφλάουρ σε 1/3 φλιτζανιού νερό και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε, μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να δέσει και αποσύρετε από τη φωτιά.
Αφήνετε το κρέας να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια το κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους ½ εκ. Τις μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτετε τα κυδώνια και τις σταφίδες και περιχύνετε με τη σάλτσα της κατσαρόλας. Σερβίρετε αμέσως και συνοδεύετε με πουρέ πατάτας ή καρότου.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεφλουδίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε κουκούτσια και πυρήνες. Κόβετε το κάθε τεταρτημόριο κυδωνιού σε τρία κομμάτια. Τα ραντίζετε αμέσως με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε τη μαργαρίνη με το βούτυρο μέχρι να λιώσει και πασπαλίζετε με το τζίντζερ. Ρίχνετε τα κομμάτια από τα κυδώνια και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά ανακινώντας το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και σοτάρετε για 4 λεπτά επιπλέον. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα ψαρονέφρια ολόκληρα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνετε με το κονιάκ, αφήνετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το κονιάκ και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά περίπου με κλεισμένη καλά την κατσαρόλα, για να μην σωθούν τα υγρά και το κρέας να μαλακώσει αρκετά.

Βήμα 4

Προσθέτετε τα καραμελωμένα κυδώνια και τις σταφίδες και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά, μέχρι τα κυδώνια να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος. Διαλύετε το κορνφλάουρ σε 1/3 φλιτζανιού νερό και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε, μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να δέσει και αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Αφήνετε το κρέας να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια το κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους ½ εκ. Τις μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτετε τα κυδώνια και τις σταφίδες και περιχύνετε με τη σάλτσα της κατσαρόλας. Σερβίρετε αμέσως και συνοδεύετε με πουρέ πατάτας ή καρότου.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή