psita-laxanika-me-ladoksido-kerasiou
clock icon
1:5'

Ψητά λαχανικά με λαδόξιδο κερασιού

Υλικά

  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε χοντρές φέτες
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα ξεφλουδισμένη, σε χοντρές φέτες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε χοντρές ροδέλες
  • 1 ντομάτα άγουρη, σε χοντρές ροδέλες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κολοκυθάκια μπαλονάκια, σε ροδέλες
  • 2 μεγάλα μανιτάρια πλευρώτους, χωρίς τις χοντρές άκρες, σε κομμάτια
  • 1 φινόκιο, σε χοντρές φέτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • Για το λαδόξιδο κερασιού

  • 10 κεράσια
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Τα ψητά λαχανικά είναι μια πολύ καλή επιλογή για τα καλοκαιρινά τραπέζια και συνοδεύουν άψογα κρέας, πουλερικά και ψάρι. Αυτό που κάνει τη γευστική διαφορά σε αυτή τη σαλάτα, προσδίδοντας ακόμη πιο καλοκαιρινό τόνο, είναι το dressing με κεράσια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και τα ετοιμάζετε όπως περιγράφεται στα υλικά. Τα απλώνετε σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου έτσι ώστε να μη σκεπάζει το ένα το άλλο, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με αλάτι.
Ψήνετε στον φούρνο περίπου για 30 λεπτά. Ανοίγετε το φούρνο και γυρίζετε τα λαχανικά σας για να ψηθούν και να ροδίσουν και από την άλλη μεριά.
Όσο ψήνονται τα λαχανικά ετοιμάζετε το λαδόξιδο κερασιού ως εξής: αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό μηχανάκι και τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξίδι. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός, τα περνάτε από ψιλό σουρωτήρι να φύγουν τα χοντράδια και ρίχνετε το μίγμα πάλι στο καθαρό μπλέντερ. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και χτυπάτε ξανά.
Τοποθετείτε τα ψημένα λαχανικά σε μια πιατέλα και τα περιχύνετε με το λαδόξιδο που ετοιμάσατε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και τα ετοιμάζετε όπως περιγράφεται στα υλικά. Τα απλώνετε σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου έτσι ώστε να μη σκεπάζει το ένα το άλλο, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με αλάτι.

Βήμα 2

Ψήνετε στον φούρνο περίπου για 30 λεπτά. Ανοίγετε το φούρνο και γυρίζετε τα λαχανικά σας για να ψηθούν και να ροδίσουν και από την άλλη μεριά.

Βήμα 3

Όσο ψήνονται τα λαχανικά ετοιμάζετε το λαδόξιδο κερασιού ως εξής: αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό μηχανάκι και τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξίδι. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός, τα περνάτε από ψιλό σουρωτήρι να φύγουν τα χοντράδια και ρίχνετε το μίγμα πάλι στο καθαρό μπλέντερ. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και χτυπάτε ξανά.

Βήμα 4

Τοποθετείτε τα ψημένα λαχανικά σε μια πιατέλα και τα περιχύνετε με το λαδόξιδο που ετοιμάσατε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb