OliveMagazine

Ψητά λαχανικά με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι

Ψητά λαχανικά με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι

Μερίδες:για ένα μέτριο ταψί
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 400γρ. πατάτες
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 5 μεγάλα κολοκύθια, καθαρισμένα
  • 3 ντομάτες μεγάλες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 νεροπότηρο ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 250γρ. γιαούρτι σουρωτό
  • 50γρ. ταχίνι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κόβετε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες, τις αλατίζετε καλά και τις βάζετε σ’ ένα σουρωτήρι. Τις αφήνετε ½ ώρα για να ξεπικρίσουν, τις ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό και τις στύβετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC.

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Βγάζετε το κοτσάνι και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβετε στα τέσσερα. Κόβετε τις ντομάτες σε φέτες και τα κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες.

Παίρνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου, απλώνετε όλα τα υλικά σας μέσα και μ’ ένα πινελάκι τα αλείφετε με το μισό ελαιόλαδο. Τα αλατίζετε ελαφρά και τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθούν καλά.

Όσο ψήνονται, ετοιμάζετε μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας: Σ' ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να μοσχομυρίσει. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα μέχρι να μείνει η μισή.

Βγάζετε τα ψημένα λαχανικά από το φούρνο. Παίρνετε μεγάλη πιατέλα και βάζετε πρώτα τις ψημένες πατάτες. Ρίχνετε από πάνω μερικές κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας, συνεχίζετε με τις μελιτζάνες ρίχνοντας πάντα λίγη σάλτσα, έπειτα με τα κολοκυθάκια και τις ψημένες πιπεριές. Τέλος, ρίχνετε τις ψημένες ροδέλες ντομάτας.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σ' ένα μπολ αδειάζετε το γιαούρτι, ρίχνετε το ταχίνι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το κύμινο, αλάτι και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και σερβίρετε το μίγμα σε μπολ δίπλα στην πιατέλα με τα λαχανικά. Το φαγητό τρώγεται πολύ ευχάριστα και κρύο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr