OliveMagazine

Ψωμάκια σιμιγδαλένια

Ψωμάκια σιμιγδαλένια

Μερίδες:για 10 ψωμάκια
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:20 λεπτά
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 800γρ. αλεύρι σκληρό + λίγο επιπλέον
  • 200γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
  • 150γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα (προαιρετικά)
  • λίγο σουσάμι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για το προζύμι: Διαλύετε τη μαγιά σε μπολ, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ρίχνετε λίγο νερό. Ανακατεύετε να διαλυθεί. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε για 10 να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει η επιφάνεια της.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το σιμιγδάλι σε μια λεκάνη. Προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με το ένα χέρι. Προσθέτετε το νερό σταδιακά και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης από αλεύρι.

Αλευρώνετε το πάγκο σας και βγάζετε εκεί πάνω τη ζύμη. Τη ζυμώνετε για 10 λεπτά να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Στο τέλος ενσωματώνετε και τα καρύδια, αν χρησιμοποιήσετε.

Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζετε σε λαδωμένο μπολ. Τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε καμιά ώρα να ανέβει. Την πιέζετε να πέσει και τη βγάζετε στον πάγκο. Τη χωρίζετε σε 10 μέρη, πλάθετε μπαλίτσες και τις ζυμώνετε για λίγο.

Τις αραδιάζετε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τις χαράζετε στο κέντρο, τις πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι και τις σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα. Αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα ψωμάκια, τα ψήνετε στους 200οC για 30 λεπτά περίπου.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr