OliveMagazine

Ψωμί με χαρούπι

Ψωμί με χαρούπι

Μερίδες:για 2 φραντζόλες φόρμας
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 550ml νερό ζεστό ή χλιαρό
  • 15γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη με το πιρούνι
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
  • 500γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ (ή με τα χέρια), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με το μίξερ για 5 λεπτά (ή για 8-10 λεπτά με τα χέρια), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για μισό λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο και πλάθετε σε φραντζόλες. Στρώνετε με λαδόκολλα δύο φόρμες για κέικ και βάζετε εκεί τα ψωμιά. Σκεπάζετε τις φόρμες με μια κουβέρτα και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 1½ ώρα μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Ξεσκεπάζετε τις φόρμες και τις βάζετε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Τα βγάζετε από τις φόρμες και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Tips

Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν μπορείτε να δείτε αν ρόδισαν. Για να ελέγξετε αν έχουν ψηθεί σωστά, αναποδογυρίζετε μια φόρμα βγάζοντας το ψωμί επάνω σε μια πετσέτα. Χτυπάτε με το δάχτυλό σας το κάτω μέρος του ψωμιού. Πρέπει ο ήχος να ακουστεί κούφιος και ξερός.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο