OliveMagazine

Ψωμί σιμιγδαλένιο

Ψωμί σιμιγδαλένιο

Μερίδες:για 2 φρατζόλες
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 800γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
  • 200γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2½ ποτήρια νερό χλιαρό (περίπου)
  • λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για το προζύμι: Διαλύετε τη μαγιά σε μπολ, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ρίχνετε λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύετε να διαλυθεί και ανακατεύετε μέσα 3-4 κουταλιές από το αλεύρι. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει η επιφάνεια της μαγιάς.

Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το σιμιγδάλι σε μια λεκάνη. Κάνετε ένα λάκο στο κέντρο και ρίχνετε τη φουσκωμένη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με το ένα χέρι. Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό σταδιακά και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης από αλεύρι.

Αλευρώνετε το πάγκο σας και βγάζετε εκεί πάνω τη ζύμη. Τη ζυμώνετε για 10 λεπτά να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζετε σε λαδωμένο μπολ. Τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε καμιά ώρα να ανέβει. Την πιέζετε να πέσει και τη βγάζετε πάλι στον πάγκο. Τη χωρίζετε στη μέση και πλάθετε 2 φρατζόλες.

Τις αραδιάζετε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με σιμιγδάλι, τις ραντίζετε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι και σουσάμι, αν χρησιμοποιήσετε. Τις σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα. Αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Όταν φουσκώσουν ψήνετε τις φρατζόλες για 10 λεπτά στους 200οC και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε για 20-30 λεπτά ακόμη, ανάλογα το φούρνο.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr