avga benedict exo

Υλικά

  • 4 φέτες ψωμί του τοστ φρυγανισμένες
  • 4 φέτες καπνιστό ζαμπόν ελαφρώς ψημένο
  • 8 αβγά
  • Για το ποσάρισμα

  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • λίγο αλάτι
  • Για τη σάλτσα ολαντέζ

  • 200γρ. βούτυρο λαμπικαρισμένο
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • χυμό λεμονιού
  • λίγο αλάτι

Αυτά τα αβγά θα τα φτιάξετε και θα τα σερβίρετε στους αγαπημένους σας μαζί με τον πρωινό καφέ, ένα πρωινό που θα θέλετε να τους κάνετε να νιώσουν σαν βασιλιάδες.

Φτιάχνετε τη σάλτσα: Πρώτα λαμπικάρετε το βούτυρο. Βάζετε δηλαδή 300γρ. περίπου βούτυρο σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βράσει, να καθίσουν στον πάτο τα στερεά προϊόντα του γάλακτος και να βγει στην επιφάνεια το καθαρό λίπος. Το σουρώνετε και το κρατάτε στην άκρη να το χρησιμοποιήσετε χλιαρό προς ζεστό.
Χτυπάτε με σύρμα τον κρόκο του αβγού μαζί με το ξίδι, το νερό και το αλάτι μέσα σε μεταλλικό μπολ πάνω σε ζεστό μπεν μαρί, μέχρι το μίγμα να πήξει αρκετά και να ζεσταθεί. Αποσύρετε το σκεύος από το μπεν μαρί και χτυπάτε προσθέτοντας το βούτυρο σιγά-σιγά (σχεδόν σε σταγόνες στην αρχή και περισσότερο μετά) μέχρι να τελειώσει και να πήξει η σάλτσα σας. Αν χρειαστεί αραιώνετε με χλιαρό νερό και νοστιμίζετε με επιπλέον αλάτι και χυμό λεμόνι.
Φτιάχνετε τα αβγά ποσέ: Ζεσταίνετε το νερό, το ξίδι και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, ώσπου να έρθει σε σημείο βρασμού και ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να μην κοχλάζει το νερό. Σπάζετε τα αβγά ένα-ένα μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνετε στο νερό δύο με τρία κάθε φορά.
Μετά από 2-3 λεπτά -όταν σφίξει το ασπράδι και μαγειρευτεί ο κρόκος- αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα τα αβγά από την κατσαρόλα και τα διατηρείτε ζεστά.
Για να σερβίρετε τα αβγά μπενεντίκτ: Παίρνετε 4 πιάτα και μοιράζετε μέσα από μια φρυγανισμένη φέτα ψωμιού. Τοποθετείτε πάνω στα τοστ από μια φέτα ζαμπόν ελαφρά ψημένο, έπειτα 2 αβγά ποσέ και 2 κουταλιές σάλτσα ολαντέζ. Σερβίρετε αμέσως!
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη σάλτσα: Πρώτα λαμπικάρετε το βούτυρο. Βάζετε δηλαδή 300γρ. περίπου βούτυρο σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βράσει, να καθίσουν στον πάτο τα στερεά προϊόντα του γάλακτος και να βγει στην επιφάνεια το καθαρό λίπος. Το σουρώνετε και το κρατάτε στην άκρη να το χρησιμοποιήσετε χλιαρό προς ζεστό.

Βήμα 2

Χτυπάτε με σύρμα τον κρόκο του αβγού μαζί με το ξίδι, το νερό και το αλάτι μέσα σε μεταλλικό μπολ πάνω σε ζεστό μπεν μαρί, μέχρι το μίγμα να πήξει αρκετά και να ζεσταθεί. Αποσύρετε το σκεύος από το μπεν μαρί και χτυπάτε προσθέτοντας το βούτυρο σιγά-σιγά (σχεδόν σε σταγόνες στην αρχή και περισσότερο μετά) μέχρι να τελειώσει και να πήξει η σάλτσα σας. Αν χρειαστεί αραιώνετε με χλιαρό νερό και νοστιμίζετε με επιπλέον αλάτι και χυμό λεμόνι.

Βήμα 3

Φτιάχνετε τα αβγά ποσέ: Ζεσταίνετε το νερό, το ξίδι και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, ώσπου να έρθει σε σημείο βρασμού και ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να μην κοχλάζει το νερό. Σπάζετε τα αβγά ένα-ένα μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνετε στο νερό δύο με τρία κάθε φορά.

Βήμα 4

Μετά από 2-3 λεπτά -όταν σφίξει το ασπράδι και μαγειρευτεί ο κρόκος- αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα τα αβγά από την κατσαρόλα και τα διατηρείτε ζεστά.

Βήμα 5

Για να σερβίρετε τα αβγά μπενεντίκτ: Παίρνετε 4 πιάτα και μοιράζετε μέσα από μια φρυγανισμένη φέτα ψωμιού. Τοποθετείτε πάνω στα τοστ από μια φέτα ζαμπόν ελαφρά ψημένο, έπειτα 2 αβγά ποσέ και 2 κουταλιές σάλτσα ολαντέζ. Σερβίρετε αμέσως!

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey