anoigma–amygdalato
clock icon
35'

Αμυγδαλάτο

Υλικά

  • 1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 4 πικραμύγδαλα ασπρισμένα ή εσάνς αμυγδάλου
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2½ φλιτζάνια νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • λίγο ανθόνερο ή μαστίχα κοπανισμένη

Τη συνταγή που σας δίνω την έχω αρκετά χρόνια τώρα, από την κυρία Ματούλα -θεία του Γιάννη Ρίτσου- που μου έδωσε να το δοκιμάσω στη Μονεμβασιά.

Αλέθετε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα στο μπλέντερ, ώστε να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα.
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Προσθέτετε τα πολτοποιημένα αμύγδαλα. Ανακατεύετε συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά, με ξύλινη κουτάλα.
Όταν δέσει αρκετά το σιρόπι, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, το ανθόνερο ή τη μαστίχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα επί 1-2 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρετε από τη φωτιά το γλυκό και ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει. Το βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλέθετε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα στο μπλέντερ, ώστε να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα.

Βήμα 2

Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Προσθέτετε τα πολτοποιημένα αμύγδαλα. Ανακατεύετε συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά, με ξύλινη κουτάλα.

Βήμα 3

Όταν δέσει αρκετά το σιρόπι, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, το ανθόνερο ή τη μαστίχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα επί 1-2 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Βήμα 4

Αποσύρετε από τη φωτιά το γλυκό και ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει. Το βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb