arni
clock icon
1:20'

Αρνάκι με καρδάμωμο

Υλικά

  • 1 κιλό ψαχνό από αρνάκι, σε κύβους
  • 3 σπόρους καρδάμωμο μαύρο
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους καρδάμωμου πράσινου
  • 1 κιλό κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας γαρίφαλα
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
  • 2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, τριμμένους
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια κόλιανδρου φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • μερικά μπαστουνάκια τζίντζερ φρέσκο
  • αλάτι

Tips

  • Αν δεν αγαπάτε το άρωμα του φρέσκου κόλιανδρου, αντικαταστήστε το με μαϊντανό.
  • Το καρδάμωμο ή κακουλέ είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου μαζί με το σαφράν. Υπάρχουν τρία είδη καρδάμωμου (σε λευκό, μαύρο και πράσινο χρώμα). Στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται τα μικρά κουκούτσια που περιέχουν οι σπόροι του, τα οποία δίνουν στο φαγητό έντονο ή διακριτικό άρωμα λεμονιού ή ευκαλύπτου, ανάλογα με το χρώμα τους…

«Ταξιδεύοντας» στο μακρινό Κασμίρ, στα Ιμαλάια, ανακαλύψαμε ένα πικάντικο πιάτο με αρνάκι αρωματισμένο με λογιών λογιών μπαχαρικά. Για να το δοκιμάσετε, θα χρειαστείτε μια μικρή επίσκεψη σε… ναό μπαχαρικών και ένα βαθύ και βαρύ τηγάνι.

Ζεσταίνετε καλά το λάδι σε βαθύ και βαρύ τηγάνι. Ρίχνετε τα δαφνόφυλλα, τα γαρίφαλα, το μαύρο και το πράσινο καρδάμωμο, τους μαραθόσπορους, τους σπόρους του κόλιανδρου και τις πιπερίτσες.
Σοτάρετε για λίγα λεπτά και ύστερα ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα αλατίζετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα κρεμμύδια.
Προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις σκόνες των μπαχαρικών. Ρίχνετε λίγο νερό για να σταματήσει το σοτάρισμα των μπαχαρικών και ύστερα προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον ντοματοπελτέ. Αλατίζετε και ανακατεύετε καλά.
Δυναμώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το κρέας. Ανακατεύετε να καλυφθεί από το μίγμα των μπαχαρικών, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και γαρνίρετε με μερικά μπαστουνάκια τζίντζερ και κύβους φρέσκιας ντομάτας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε καλά το λάδι σε βαθύ και βαρύ τηγάνι. Ρίχνετε τα δαφνόφυλλα, τα γαρίφαλα, το μαύρο και το πράσινο καρδάμωμο, τους μαραθόσπορους, τους σπόρους του κόλιανδρου και τις πιπερίτσες.

Βήμα 2

Σοτάρετε για λίγα λεπτά και ύστερα ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα αλατίζετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα κρεμμύδια.

Βήμα 3

Προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις σκόνες των μπαχαρικών. Ρίχνετε λίγο νερό για να σταματήσει το σοτάρισμα των μπαχαρικών και ύστερα προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον ντοματοπελτέ. Αλατίζετε και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Δυναμώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το κρέας. Ανακατεύετε να καλυφθεί από το μίγμα των μπαχαρικών, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Βήμα 5

Πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και γαρνίρετε με μερικά μπαστουνάκια τζίντζερ και κύβους φρέσκιας ντομάτας.