mikri-arni-souvlaki
clock icon
1:40'

Αρνίσια σουβλάκια στο γκριλ

Υλικά

    Για τα σουβλάκια

  • 800γρ. μπούτι από αρνάκι γάλακτος χωρίς κόκαλο
  • 200γρ. λίπος αρνιού (προαιρετικά)
  • 3 ακτινίδια
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • ξύλινα ή ανοξείδωτα καλαμάκια
  • αλάτι
  • Για τα σουβλάκια λαχανικών

  • 4 μέτριες ντομάτες σφιχτές
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • Για το συνοδευτικό

  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • ½ κουτ. σούπας σουμάκ
  • αλάτι
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 κουτ. σούπας πάστα τσίλι έτοιμη από βαζάκι
  • 2 αραβικές πίτες ψημένες
  • χούμους έτοιμο
  • διάφορα τουρσιά από βαζάκι, όπως αγγουράκι

Μια ανατολίτικη συνταγή για σουβλάκια από αρνί, με λαχανικά και πολλά μπαχαρικά, ό,τι πρέπει για φιλικές καλοκαιρινές μαζώξεις.

Για τα σουβλάκια: Κόβουμε το κρέας σε μέτριους κύβους -όσο γίνεται να είναι του ίδιου μεγέθους. Έπειτα, κόβουμε τα ακτινίδια σε μέτριους, ίσους κύβους και τέλος κόβουμε και το λίπος (αν το χρησιμοποιήσουμε) σε κυβάκια. Τα ρίχνουμε όλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, όλα τα μπαχαρικά (όχι το αλάτι), ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 2 ώρες.

Για το ψήσιμο: Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το περνάμε σε ξύλινα ή ανοξείδωτα καλαμάκια για σουβλάκια (μουλιασμένα σε νερό για 15-20 λεπτά) με την εξής σειρά: 2 κομμάτια κρέας, κατόπιν 1 κομμάτι λίπος, αλλά 2 κομμάτια κρέας, άλλο 1 λίπος, και τελειώνουμε με τα άλλα 2 κομμάτια αρνί.

Υπολογίζουμε 6 κομμάτια κρέας και 2 λίπος σε κάθε σουβλάκι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τα ακτινίδια είναι μόνο για τη μαρινάδα. Ψήνουμε τα σουβλάκια σε ηλεκτρική ψηστιέρα για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Δεν τα παραψήνουμε για να παραμείνουν ζουμερά. Τα αλατίζουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Για τα σουβλάκια λαχανικών: Κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι στη μέση χωρίς να το ξεφλουδίσουμε και τα ανακατεύουμε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι σε ένα μπολ. Ετοιμάζουμε καλαμάκια που θα περιέχουν 1/2 ντομάτα, 1/2 κρεμμύδι και ξανά 1/2 ντομάτα. Υπολογίζουμε 4 σουβλάκια συνολικά, 1 για κάθε άτομο.

Για το συνοδευτικό: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και την αφήνουμε στην άκρη. Για το σερβίρισμα ακουμπάμε σε μια πιατέλα την αραβική πίτα, βάζουμε από πάνω τα σουβλάκια και τα σκεπάζουμε με μια δεύτερη πίτα. Τέλος, αλείφουμε από πάνω με πάστα τσίλι και γαρνίρουμε με την κρεμμυδοσαλάτα. Το συνοδεύουμε με μπόλικο χούμους και τουρσιά.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα σουβλάκια: Κόβουμε το κρέας σε μέτριους κύβους -όσο γίνεται να είναι του ίδιου μεγέθους. Έπειτα, κόβουμε τα ακτινίδια σε μέτριους, ίσους κύβους και τέλος κόβουμε και το λίπος (αν το χρησιμοποιήσουμε) σε κυβάκια. Τα ρίχνουμε όλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, όλα τα μπαχαρικά (όχι το αλάτι), ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 2 ώρες.

Βήμα 2

Για το ψήσιμο: Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το περνάμε σε ξύλινα ή ανοξείδωτα καλαμάκια για σουβλάκια (μουλιασμένα σε νερό για 15-20 λεπτά) με την εξής σειρά: 2 κομμάτια κρέας, κατόπιν 1 κομμάτι λίπος, αλλά 2 κομμάτια κρέας, άλλο 1 λίπος, και τελειώνουμε με τα άλλα 2 κομμάτια αρνί.

Βήμα 3

Υπολογίζουμε 6 κομμάτια κρέας και 2 λίπος σε κάθε σουβλάκι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τα ακτινίδια είναι μόνο για τη μαρινάδα. Ψήνουμε τα σουβλάκια σε ηλεκτρική ψηστιέρα για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Δεν τα παραψήνουμε για να παραμείνουν ζουμερά. Τα αλατίζουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Βήμα 4

Για τα σουβλάκια λαχανικών: Κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι στη μέση χωρίς να το ξεφλουδίσουμε και τα ανακατεύουμε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι σε ένα μπολ. Ετοιμάζουμε καλαμάκια που θα περιέχουν 1/2 ντομάτα, 1/2 κρεμμύδι και ξανά 1/2 ντομάτα. Υπολογίζουμε 4 σουβλάκια συνολικά, 1 για κάθε άτομο.

Βήμα 5

Για το συνοδευτικό: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και την αφήνουμε στην άκρη. Για το σερβίρισμα ακουμπάμε σε μια πιατέλα την αραβική πίτα, βάζουμε από πάνω τα σουβλάκια και τα σκεπάζουμε με μια δεύτερη πίτα. Τέλος, αλείφουμε από πάνω με πάστα τσίλι και γαρνίρουμε με την κρεμμυδοσαλάτα. Το συνοδεύουμε με μπόλικο χούμους και τουρσιά.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση