prasini salata150670 – Αντίγραφο
clock icon
30'

Αρωματική πράσινη σαλάτα με γκρέιπφρουτ και χαλούμι

Υλικά

  • 1 γκρέιπφρουτ
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σπόρους
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 καλή πρέζα αλάτι
  • 85γρ. τυρί χαλούμι, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι
  • ¼ φλιτζανιού μέντα φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • ¼ φλιτζανιού κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 3 φλιτζάνια πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας
  • 1/3 φλιτζανιού αμύγδαλα ωμά ανάλατα, κομμένα

Μια δροσερή σαλάτα με γκρέιπφφρουτ και χαλούμι, που ανοίγει ιδανικά κάθε τραπέζωμα και εντυπωσιάζει όλους τους καλεσμένους, ακόμα και αυτούς που δεν αγαπούν τα λαχανικά.

Ξεφλουδίζετε το γκρέιπφρουτ ακριβώς όπως θα ξεφλουδίζατε ένα πορτοκάλι. Παίρνετε το μισό γκρέιπφρουτ και το στύβετε με τα χέρια σας όσο καλύτερα μπορείτε, το χρειάζεστε για τη σάλτσα. Μην κρατήσετε τον πολτό. Παίρνετε το υπόλοιπο μισό γκρέιπφρουτ, το καθαρίζετε, το κόβετε σε κομμάτια και το αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το κύμινο ανακατεύοντας μέχρι να βγάλει τα αρώματά του (για 1 λεπτό περίπου). Ρίχνετε τα σπόρια στο χυμό γκρέιπφρουτ. Στη συνέχεια σε ένα δοχείο ρίχνετε το κύμινο με τον χυμό, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη (ή μέλι) και κλείνετε το καπάκι του. Ανακινείτε πολύ καλά το μίγμα και το αφήνετε στην άκρη.
Λαδώνετε ένα τηγάνι ελάχιστα και τοποθετείτε μερικές φέτες τυρί μέσα στο τηγάνι.
Τηγανίζετε το τυρί σε μεσαία φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφένιο και μετά αναποδογυρίζετε το τυρί για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μόλις το τυρί ψηθεί το τοποθετείτε σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια.
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τη μέντα με τον κόλιανδρο και την πράσινη σαλάτα.
Ανακινείτε πάλι το δοχείο με τη σάλτσα και ρίχνετε το μισό πάνω στην πράσινη σαλάτα και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε με τα κομμάτια γκρέιπφρουτ, το τυρί και τα αμύγδαλα. Ραντίζετε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρετε.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεφλουδίζετε το γκρέιπφρουτ ακριβώς όπως θα ξεφλουδίζατε ένα πορτοκάλι. Παίρνετε το μισό γκρέιπφρουτ και το στύβετε με τα χέρια σας όσο καλύτερα μπορείτε, το χρειάζεστε για τη σάλτσα. Μην κρατήσετε τον πολτό. Παίρνετε το υπόλοιπο μισό γκρέιπφρουτ, το καθαρίζετε, το κόβετε σε κομμάτια και το αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το κύμινο ανακατεύοντας μέχρι να βγάλει τα αρώματά του (για 1 λεπτό περίπου). Ρίχνετε τα σπόρια στο χυμό γκρέιπφρουτ. Στη συνέχεια σε ένα δοχείο ρίχνετε το κύμινο με τον χυμό, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη (ή μέλι) και κλείνετε το καπάκι του. Ανακινείτε πολύ καλά το μίγμα και το αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3

Λαδώνετε ένα τηγάνι ελάχιστα και τοποθετείτε μερικές φέτες τυρί μέσα στο τηγάνι.

Βήμα 4

Τηγανίζετε το τυρί σε μεσαία φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφένιο και μετά αναποδογυρίζετε το τυρί για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μόλις το τυρί ψηθεί το τοποθετείτε σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια.

Βήμα 5

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τη μέντα με τον κόλιανδρο και την πράσινη σαλάτα.

Βήμα 6

Ανακινείτε πάλι το δοχείο με τη σάλτσα και ρίχνετε το μισό πάνω στην πράσινη σαλάτα και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε με τα κομμάτια γκρέιπφρουτ, το τυρί και τα αμύγδαλα. Ραντίζετε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρετε.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κάτη