basiki syntagi gia starenio psomi
clock icon
50'

Βασική συνταγή για ψωμί με σταρένιο αλεύρι

Υλικά

  • 4½ φλιτζάνια αλεύρι σταρένιο (περίπου)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή βούτυρο ζεσταμένο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αβγό
  • λίγο λάδι για το άλειμμα

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σταρένιο αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως ή πολύσπορο αλεύρι ή να ανακατέψετε διάφορα αλεύρια μαζί.
  • Για μακρόστενες μπαγκέτες με τυρi και σουσάμι: Χωρίζετε τη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμα σε έξι ή οκτώ κομμάτια και σχηματίζετε μακρόστενες μπαγκέτες. Τις χαράζετε στη μέση έτσι ώστε να δημιουργείται μια λακκούβα και τις γεμίζετε με μπαστουνάκια από τυρί φέτα ή κασέρι ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας. Κλείνετε το τυρί με τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα και τα τοποθετείτε στο ταψί, έτσι ώστε το άνοιγμά τους να είναι από κάτω. Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο αβγό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Σκεπάζετε τις μπαγκέτες και τις αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Μπήγετε την επιφάνεια σε μια δυο μεριές με μυτερό μαχαίρι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 30 λεπτά και μετά στους 200°C για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Πiτες με ελιές και κρεμμύδι: Χωρίζετε τη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμα σε έξι ή οκτώ κομμάτια και τα ανοίγετε σε λεπτές πίτες. Σοτάρετε σε λίγο λάδι ένα μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε ⅔ φλιτζανιού χοντροκομμένες θρούμπες ελιές χωρίς κουκούτσι. Δοκιμάζετε για αλάτι και προσθέτετε λίγο αν χρειαστεί. Ρίχνετε και λίγη ρίγανη ή αποξηραμένο δυόσμο και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε λίγο μίγμα πάνω σε κάθε πίτα και τις ψήνετε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15-20 λεπτά. Μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες από πάνω πριν το ψήσιμο.
  • Με καρύδια και σταφiδες σε φορμάκια: Χωρίζετε τη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμα σε δώδεκα κομμάτια. Ανακατεύετε ⅔ φλιτζανιού χοντροκομμένα καρύδια με ½ φλιτζάνι σταφίδες, ⅓ φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη, ½ κουτ. γλυκού κανέλα και ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο. Χωρίζετε το μίγμα σε δώδεκα μέρη. Παίρνετε κάθε κομμάτι ζύμης και το ζυμώνετε με ένα μέρος από το μίγμα του καρυδιού. Τα πλάθετε σε μπαλίτσες και τα τοποθετείτε σε λαδωμένα ατομικά φορμάκια. Σκεπάζετε με χοντρή πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν. Τρυπάτε την επιφάνειά τους σε δυο τρεις μεριές με οδοντογλυφίδα. Τα αλείφετε με λίγο νερό, τα πασπαλίζετε με λίγη ακόμα μαύρη ζάχαρη και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Όχι μόνο η βασική συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας στερένιο ψωμί, αλλά και τρεις εντυπωσιακές παραλλαγές.

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτετε τη μισή ζάχαρη και την αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά να φουσκώσει.
Ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο ή το λάδι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και το ζεστό γάλα. Χτυπάτε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνετε λίγο να κρυώσει
Προσθέτετε σταδιακά το μισό αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ενσωματωθεί, βγάζετε το μπολ από το μίξερ και συνεχίζετε να προσθέτετε όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Συνεχίζετε να ζυμώνετε, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να γίνει ελαστική. Το τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ αλειμμένο με λίγο λάδι, το σκεπάζετε με μεμβράνη και μια χοντρή πετσέτα και το αφήνετε στην άκρη για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυμώνετε πάλι και χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα μπαλάκια. Ζυμώνετε ένα ένα τα μπαλάκια δίνοντάς τους στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα. Τα τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί αφήνοντας αρκετή απόσταση ανάμεσά τους. Μπορείτε να τα βάλετε και σε ατομικά στρογγυλά φορμάκια.
Σκεπάζετε τα ψωμάκια με πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Χαράζετε ελάχιστα με μαχαίρι την επιφάνεια στο κέντρο τους και την αλείφετε με λάδι.
Ψήνετε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 10 λεπτά και μετά στους 200°C για άλλα 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτετε τη μισή ζάχαρη και την αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά να φουσκώσει.

Βήμα 2

Ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο ή το λάδι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και το ζεστό γάλα. Χτυπάτε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνετε λίγο να κρυώσει

Βήμα 3

Προσθέτετε σταδιακά το μισό αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ενσωματωθεί, βγάζετε το μπολ από το μίξερ και συνεχίζετε να προσθέτετε όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Βήμα 4

Συνεχίζετε να ζυμώνετε, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να γίνει ελαστική. Το τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ αλειμμένο με λίγο λάδι, το σκεπάζετε με μεμβράνη και μια χοντρή πετσέτα και το αφήνετε στην άκρη για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 5

Ζυμώνετε πάλι και χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα μπαλάκια. Ζυμώνετε ένα ένα τα μπαλάκια δίνοντάς τους στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα. Τα τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί αφήνοντας αρκετή απόσταση ανάμεσά τους. Μπορείτε να τα βάλετε και σε ατομικά στρογγυλά φορμάκια.

Βήμα 6

Σκεπάζετε τα ψωμάκια με πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Χαράζετε ελάχιστα με μαχαίρι την επιφάνεια στο κέντρο τους και την αλείφετε με λάδι.

Βήμα 7

Ψήνετε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 10 λεπτά και μετά στους 200°C για άλλα 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.