veloute araka  042v2
clock icon
1:5'

Βελουτέ αρακά με συριανή λούντζα και τυρί Σαν Μιχάλη

Υλικά

  • 1 κιλό αρακά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια καθαρισμένα, χοντροκομμένα
  • 1 φινόκιο, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή από κύβο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • μερικές φέτες λούντζα συριανή
  • μερικές φλούδες τυρί Σαν Μιχάλη

Οι βελουτέ σούπες είναι μια από τις πιο νόστιμες επιλογές για να απολαύσετε τα λαχανικά εποχής. Τη γλύκα του αρακά εδώ συμπληρώνουν η συριανή λούτζα και η γεμάτη γεύση του τυριού Σαν Μιχάλη.

Ξεσπυρίζετε τον αρακά, τον ξεβγάζετε με άφθονο νερό και τον βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Τον στραγγίζετε, τον ρίχνετε σε παγωμένο νερό και τον στραγγίζετε ξανά.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το φινόκιο και, όταν μαλακώσουν, προσθέτετε τον αρακά -αφού κρατήσετε στην άκρη μια ποσότητα ίση με τρία τέταρτα του φλιτζανιού περίπου-, όλο σχεδόν τον άνηθο (κρατάτε κι από αυτόν λίγο στην άκρη) και το ζωμό του κοτόπουλου καυτό. Βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά και ύστερα την πολτοποιείτε επί τόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη ή στο multi σε δυο τρεις δόσεις. Ξαναρίχνετε τη σούπα στην κατσαρόλα.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση, αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον ζωμό για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και τέλος προσθέτετε το βούτυρο και ανάλογο αλατοπίπερο, σύμφωνα με τη γεύση σας. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ και διακοσμείτε το καθένα με λίγο ολόκληρο αρακά, δύο φέτες λούντζα, μερικές φλούδες τυρί Σαν Μιχάλη και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεσπυρίζετε τον αρακά, τον ξεβγάζετε με άφθονο νερό και τον βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Τον στραγγίζετε, τον ρίχνετε σε παγωμένο νερό και τον στραγγίζετε ξανά.

Βήμα 2

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το φινόκιο και, όταν μαλακώσουν, προσθέτετε τον αρακά -αφού κρατήσετε στην άκρη μια ποσότητα ίση με τρία τέταρτα του φλιτζανιού περίπου-, όλο σχεδόν τον άνηθο (κρατάτε κι από αυτόν λίγο στην άκρη) και το ζωμό του κοτόπουλου καυτό. Βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά και ύστερα την πολτοποιείτε επί τόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη ή στο multi σε δυο τρεις δόσεις. Ξαναρίχνετε τη σούπα στην κατσαρόλα.

Βήμα 3

Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση, αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον ζωμό για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και τέλος προσθέτετε το βούτυρο και ανάλογο αλατοπίπερο, σύμφωνα με τη γεύση σας. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ και διακοσμείτε το καθένα με λίγο ολόκληρο αρακά, δύο φέτες λούντζα, μερικές φλούδες τυρί Σαν Μιχάλη και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή