GALATOPITA-ANOIXTH-ME-FYLLO
clock icon
1:20'

Γαλατόπιτα ανοιχτή με φύλλο

Υλικά

  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 7 φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • λίγη κανέλα τριμμένη
  • 5-6 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • Για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ, διαλυμένο σε ίση ποσότητα νερού
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 4 αβγά χτυπημένα
  • χυμό + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανίλια

Γλυκιά και απολαυστική γαλατόπιτα, με βάση που θυμίζει μπακλαβά. Θα κλέψει καρδιές με τη γεύση της!

Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί και σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το σιμιγδάλι. αραιώνετε το μίγμα με το χυμό πορτοκαλιού και λίγο από το χλιαρό γάλα της κατσαρόλας.
Προσθέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα, ρίχνετε το ξύσμα και τη βανίλια και αρχίζετε να ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι η κρέμα να πάρει βράσει και να δέσει. Ανακατεύετε μέσα το λιωμένο βούτυρο και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα ταψί με διάμετρο 28εκ. και στρώνετε μέσα το πρώτο φύλλο κρούστας. Το βουτυρώνετε και συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο, αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν έξω από το ταψί. Βουτυρώνετε πάλι, πασπαλίζετε με καρύδι, κανέλα και ζάχαρη και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να μείνετε με 1 βουτυρωμένο φύλλο.
Βουτυρώνετε καλά τις άκρες των φύλλων και τις γυρίζετε προς τα μέσα δημιουργώντας ένα τείχος γύρω από το ταψί. Αδειάζετε την κρέμα πάνω από τα φύλλα, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνετε την πίτα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και η γαλατόπιτα να κάνει μια ωραία κρούστα.
Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Διακοσμείτε αν θέλετε με φέτες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και καρύδια κοπανισμένα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί και σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το σιμιγδάλι. αραιώνετε το μίγμα με το χυμό πορτοκαλιού και λίγο από το χλιαρό γάλα της κατσαρόλας.

Βήμα 2

Προσθέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα, ρίχνετε το ξύσμα και τη βανίλια και αρχίζετε να ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι η κρέμα να πάρει βράσει και να δέσει. Ανακατεύετε μέσα το λιωμένο βούτυρο και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα ταψί με διάμετρο 28εκ. και στρώνετε μέσα το πρώτο φύλλο κρούστας. Το βουτυρώνετε και συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο, αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν έξω από το ταψί. Βουτυρώνετε πάλι, πασπαλίζετε με καρύδι, κανέλα και ζάχαρη και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να μείνετε με 1 βουτυρωμένο φύλλο.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε καλά τις άκρες των φύλλων και τις γυρίζετε προς τα μέσα δημιουργώντας ένα τείχος γύρω από το ταψί. Αδειάζετε την κρέμα πάνω από τα φύλλα, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνετε την πίτα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και η γαλατόπιτα να κάνει μια ωραία κρούστα.

Βήμα 5

Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Διακοσμείτε αν θέλετε με φέτες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και καρύδια κοπανισμένα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή