galatopita kremidia psi1
clock icon
1:30'

Γαλατόπιτα με κρεμμύδια

Υλικά

  • 1½ κιλό κρεμμύδια κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 αβγά
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος, σε κυβάκια
  • ελαιόλαδο για το ταψί
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αντί για δυόσμο μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Με έμπνευση από τις πίτες της Θεσσαλίας, αυτήν εδώ τη δοκίμασα πρώτη φορά από σαρακατσάνα νοικοκυρά. Με όλο το άρωμα του βουτύρου και του καλού γάλακτος, έχει μια ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση και είναι πρωτότυπη γιατί δεν έχει καθόλου τυρί. Ενίοτε, όταν θέλω να την παραλλάξω, της προσθέτω και 2 φλιτζάνια κομματιασμένη, πικάντικη φέτα. Είναι το ίδιο νόστιμη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το αλατοπίπερο, την κανέλα και το μπαχάρι. Τα ανακατεύετε συχνά μέχρι να μαλακώσουν, να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 και να αποκτήσουν ένα καραμελένιο καφετί χρώμα.
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το γάλα, το αλεύρι και τα αβγά μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το δυόσμο και λίγο αλάτι.
Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε το χυλό και στη συνέχεια μοιράζετε το βούτυρο στην επιφάνεια. Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1 περίπου ώρα. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το αλατοπίπερο, την κανέλα και το μπαχάρι. Τα ανακατεύετε συχνά μέχρι να μαλακώσουν, να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 και να αποκτήσουν ένα καραμελένιο καφετί χρώμα.

Βήμα 2

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το γάλα, το αλεύρι και τα αβγά μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το δυόσμο και λίγο αλάτι.

Βήμα 3

Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε το χυλό και στη συνέχεια μοιράζετε το βούτυρο στην επιφάνεια. Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1 περίπου ώρα. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή