garidomakaronada
clock icon
40'

Γαριδομακαρονάδα με πολύχρωμα ντοματίνια και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

  • 8 μεγάλες γαρίδες, κατά προτίμηση φρέσκες
  • 500 γρ. μικρές γαρίδες, κατεψυγμένες, καθαρισμένες
  • 1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
  • 40 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτο κ.γ. πάστα σκόρδου από βαζάκι
  • 500 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
  • 50 ml πετιμέζι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 ml αριάνι
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μία διαφορετική εκδοχή της γαριδομακαρονάδας, με ντοματίνια γλασαρισμένα με πετιμέζι. Θα γίνει από τα αγαπημένα σας πιάτα ζυμαρικών!

Καθαρίζουμε τις μεγάλες γαρίδες από τα κελύφη, κρατώντας το κεφάλι και την άκρη της ουράς τους. Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού τραβάμε και αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι της πλάτης.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις γαρίδες, μικρές και μεγάλες, και τις βράζουμε για 5΄. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Στο ίδιο νερό που έβρασαν οι γαρίδες ρίχνουμε το σπαγγέτι και το βράζουμε al dente. Στραγγίζουμε καλά.
Στο μεταξύ, σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 6΄-7΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Περιχύνουμε με το πετιμέζι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε την κρέμα σκόρδου και σοτάρουμε για 1΄ ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τις βρασμένες γαρίδες και την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αριάνι, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για ½ λεπτό περίπου και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βρασμένο σπαγγέτι, τα ντοματίνια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις μεγάλες γαρίδες από τα κελύφη, κρατώντας το κεφάλι και την άκρη της ουράς τους. Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού τραβάμε και αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι της πλάτης.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις γαρίδες, μικρές και μεγάλες, και τις βράζουμε για 5΄. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Βήμα 3

Στο ίδιο νερό που έβρασαν οι γαρίδες ρίχνουμε το σπαγγέτι και το βράζουμε al dente. Στραγγίζουμε καλά.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 6΄-7΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Περιχύνουμε με το πετιμέζι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ.

Βήμα 5

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε την κρέμα σκόρδου και σοτάρουμε για 1΄ ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τις βρασμένες γαρίδες και την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αριάνι, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για ½ λεπτό περίπου και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βρασμένο σπαγγέτι, τα ντοματίνια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση