gemista-augolemono161180
clock icon
1:5'

Γεμιστά με κιμά στην κατσαρόλα αβγολέμονο

Υλικά

  • 5 ντομάτες
  • 5 πιπεριές
  • 150γρ. ρύζι νυχάκι
  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 αβγά
  • χυμό από 2-3 λεμόνια

Τα γεμιστά είναι σίγουρα ο μεγάλος πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού τραπεζιού. Για να κάνετε τη γευστική διαφορά, μπορείτε στο τέλος να τους προσθέσετε και αβγολέμονο, που τους πάει πολύ.

Κόβετε με μια οριζόντια τομή τα καπάκια από τις ντομάτες και τις κουφώνετε από τη σάρκα τους την οποία τρίβετε στον τρίφτη και τη ρίχνετε σε μια λεκάνη. Το ίδιο κάνετε και με τις πιπεριές, με τη διαφορά ότι πετάτε τα σποράκια. Κρατάτε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Σε μια λεκάνη ρίχνετε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Ανακατεύετε τα υλικά με το χέρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα. Να μην είναι σφιχτή αλλά αραιή.
Τακτοποιείτε τις ντομάτες και τις πιπεριές στον πάτο μιας ρηχής και φαρδιάς κατσαρόλας. Γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές με τη γέμιση που ετοιμάσατε και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Περιχύνετε τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε ζεστό νερό στην κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, έχοντας βάλει ένα πιάτο πάνω από τα γεμιστά για να μην χοροπηδάνε.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάτε χωριστά. Κάνετε τα ασπράδια μαρέγκα και χτυπάτε και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώνετε σιγά-σιγά τους κρόκους με τα ασπράδια χτυπώντας συνέχεια. Ρίχνετε και το χυμό από το λεμόνι σταγόνα-σταγόνα. Παίρνετε ζουμί ζεστό από την κατσαρόλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά στο αβγολέμονο χτυπώντας συνέχεια. Αφού αδειάσετε 2 κουτάλες σερβιρίσματος μέσα στο αβγολέμονο από το ζουμί, το αδειάζετε στην κατσαρόλα και ταρακουνάτε την κατσαρόλα πιάνοντάς τη από τα δύο χερούλια. Την ξαναζεσταίνετε για λίγα λεπτά σε απαλή φωτιά. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε με μια οριζόντια τομή τα καπάκια από τις ντομάτες και τις κουφώνετε από τη σάρκα τους την οποία τρίβετε στον τρίφτη και τη ρίχνετε σε μια λεκάνη. Το ίδιο κάνετε και με τις πιπεριές, με τη διαφορά ότι πετάτε τα σποράκια. Κρατάτε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Βήμα 2

Σε μια λεκάνη ρίχνετε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Ανακατεύετε τα υλικά με το χέρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα. Να μην είναι σφιχτή αλλά αραιή.

Βήμα 3

Τακτοποιείτε τις ντομάτες και τις πιπεριές στον πάτο μιας ρηχής και φαρδιάς κατσαρόλας. Γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές με τη γέμιση που ετοιμάσατε και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Περιχύνετε τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε ζεστό νερό στην κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, έχοντας βάλει ένα πιάτο πάνω από τα γεμιστά για να μην χοροπηδάνε.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάτε χωριστά. Κάνετε τα ασπράδια μαρέγκα και χτυπάτε και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώνετε σιγά-σιγά τους κρόκους με τα ασπράδια χτυπώντας συνέχεια. Ρίχνετε και το χυμό από το λεμόνι σταγόνα-σταγόνα. Παίρνετε ζουμί ζεστό από την κατσαρόλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά στο αβγολέμονο χτυπώντας συνέχεια. Αφού αδειάσετε 2 κουτάλες σερβιρίσματος μέσα στο αβγολέμονο από το ζουμί, το αδειάζετε στην κατσαρόλα και ταρακουνάτε την κατσαρόλα πιάνοντάς τη από τα δύο χερούλια. Την ξαναζεσταίνετε για λίγα λεπτά σε απαλή φωτιά. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή