MPISKOTA

Υλικά

  • μαρμελάδες της αρεσκείας σας
  • άχνη ζάχαρη
  • Για τη ζύμη

  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 100γρ. ζάχαρη
  • άρωμα βανίλιας
  • 1 αβγό

Tips

  • Τα μπισκοτάκια διατηρούνται πιο τραγανά χωρίς τη μαρμελάδα. Γι’ αυτό μπορείτε να τα ψήσετε και να τα διατηρήσετε στο κουτί χωρίς τη μαρμελάδα, την οποία θα αλείψετε πριν τα κάνετε σάντουιτς τη μέρα που θα τα σερβίρετε.
  • Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείτε να τα αλείψετε με μαρμελάδες διαφορετικών χρωμάτων και γεύσεων (κεράσι, βερίκοκο, σύκο, πεπόνι, φράουλα, από το κελάρι σας).

Τραγανά μπισκότα με μαρμελάδα που θα γίνουν ο ιδανικός συνοδός των ροφημάτων σας.

Φτιάχνετε τη ζύμη: Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά το αβγό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να πάρετε μια σφιχτή ζύμη.
Την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 0,5εκ. περίπου και με κουπ πατ κόβετε δίσκους διαμέτρου 6εκ., αστεράκια ή καρδούλες.
Βάζετε στην άκρη τα μισά μπισκότα. Χρησιμοποιώντας μια δαχτυλήθρα ή καπάκι από μικρό μπουκαλάκι κόβετε και αφαιρείτε από το κέντρο τους ένα κομμάτι ζύμης.
Αραδιάζετε όλα τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα. Συνεχίζουν να ροδίζουν ελαφρά και εκτός φούρνου, μέσα στο ταψί.
Τα αφήνετε να κρυώσουν για 3 λεπτά και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Όταν κρυώσουν εντελώς, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη τα μπισκότα που έχουν την τρύπα. Αλείφετε τα υπόλοιπα με μαρμελάδα και τα σκεπάζετε με τα αχνισμένα τρύπια μπισκότα. Διατηρούνται μερικές μέρες σε μεταλλικό κουτί.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Σιμόνη Καφίρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη ζύμη: Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά το αβγό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να πάρετε μια σφιχτή ζύμη.

Βήμα 2

Την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 0,5εκ. περίπου και με κουπ πατ κόβετε δίσκους διαμέτρου 6εκ., αστεράκια ή καρδούλες.

Βήμα 3

Βάζετε στην άκρη τα μισά μπισκότα. Χρησιμοποιώντας μια δαχτυλήθρα ή καπάκι από μικρό μπουκαλάκι κόβετε και αφαιρείτε από το κέντρο τους ένα κομμάτι ζύμης.

Βήμα 4

Αραδιάζετε όλα τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα. Συνεχίζουν να ροδίζουν ελαφρά και εκτός φούρνου, μέσα στο ταψί.

Βήμα 5

Τα αφήνετε να κρυώσουν για 3 λεπτά και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Όταν κρυώσουν εντελώς, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη τα μπισκότα που έχουν την τρύπα. Αλείφετε τα υπόλοιπα με μαρμελάδα και τα σκεπάζετε με τα αχνισμένα τρύπια μπισκότα. Διατηρούνται μερικές μέρες σε μεταλλικό κουτί.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Σιμόνη Καφίρη