20181206165343_cake
clock icon
60'

Γιορτινό κέικ με σοκολάτα και καρύδια

Υλικά

  • 300γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 320γρ. ζάχαρη
  • 5 αβγά μέτρια
  • 110γρ. βούτυρο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  • 165γρ. κρέμα γάλακτος
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 45γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  • 30ml ηλιέλαιο
  • 120γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • Για το γλάσο και τη διακόσμηση:

  • 200γρ. Σοκολάτα Λευκή σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • gingerbread cookies ή ζαχαρωτά

Το κέικ αυτό γίνεται απίστευτα αφράτο και νόστιμο χάρη στη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και ενθουσιάζει πάντα όλη την οικογένεια.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώνετε τα 110γρ. βούτυρο σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα 45γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και το ηλιέλαιο στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά να αφρατέψουν και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια ρίχνετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτετε το μίγμα του κακάο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με κακάο φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά. Το ξεφουρνίζετε και το ξεφορμάρετε σε σύρμα να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο: Λιώνετε τη Σοκολάτα Λευκή σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και προσθέτετε στο τέλος το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Όσο είναι ακόμη ρευστό το γλάσο, το ρίχνετε λίγο λίγο πάνω από το κρύο κέικ. Εάν θέλετε διακοσμείτε την επιφάνεια του με μπισκοτάκια σε γιορτινά σχήματα ή ζαχαρωτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώνετε τα 110γρ. βούτυρο σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα 45γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και το ηλιέλαιο στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά να αφρατέψουν και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια ρίχνετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτετε το μίγμα του κακάο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.

Βήμα 3

Αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με κακάο φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά. Το ξεφουρνίζετε και το ξεφορμάρετε σε σύρμα να κρυώσει καλά.

Βήμα 4

Για το γλάσο: Λιώνετε τη Σοκολάτα Λευκή σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και προσθέτετε στο τέλος το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Βήμα 5

Όσο είναι ακόμη ρευστό το γλάσο, το ρίχνετε λίγο λίγο πάνω από το κρύο κέικ. Εάν θέλετε διακοσμείτε την επιφάνεια του με μπισκοτάκια σε γιορτινά σχήματα ή ζαχαρωτά.