Graten-me-laxanika-kai-poure
clock icon
2:10'

Γκρατέν με λαχανικά και επικάλυψη πουρέ

Υλικά

  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 καρότα, σε κυβάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές πράσινες, σε κομματάκια
  • 2 σέλερι, σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια αρακά κατεψυγμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 500γρ. ντοματάκια κονκασέ, περασμένα από το μούλτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο, τα φυλλαράκια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την επικάλυψη πατάτας

  • 2 συσκευασίες Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
  • 600ml γάλα εβαπορέ
  • 1200ml νερό
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • τριμμένη φρυγανιά για το τελείωμα

Το απλούστερο των φαγητών αλλά και το νοστιμότερο. Θα το φτιάξετε πανεύκολα με ό,τι λαχανικά έχετε στην κουζίνα και Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ.

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο καλά και σοτάρετε το καρότο, τις πιπεριές και το σέλερι, μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
Προσθέτετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρετε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα και τον αρακά, το μπαχάρι και τη δάφνη και σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε.
Για την επικάλυψη της πατάτας: Ετοιμάζετε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ με το νερό και το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του. Προσθέτετε το περισσότερο τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Τέλος ενσωματώνετε τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά τον πουρέ με αβγοδάρτη.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε μέσα μια λεπτή στρώση πουρέ, από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο πουρέ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνετε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο καλά και σοτάρετε το καρότο, τις πιπεριές και το σέλερι, μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.

Βήμα 2

Προσθέτετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρετε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα και τον αρακά, το μπαχάρι και τη δάφνη και σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 3

Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Για την επικάλυψη της πατάτας: Ετοιμάζετε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ με το νερό και το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του. Προσθέτετε το περισσότερο τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Τέλος ενσωματώνετε τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά τον πουρέ με αβγοδάρτη.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε μέσα μια λεπτή στρώση πουρέ, από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο πουρέ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνετε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.