solomos
clock icon
30'

Γλασαρισμένο φιλέτο σολομού με σάλτσα από κρεμώδες τυρί

Υλικά

  • 4 φιλέτα σολομού με την πέτσα τους
  • Για το γλασάρισμα

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ barbeque sauce
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κέτσαπ
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • Για τη σάλτσα

  • 100γρ. τυρί κρέμα
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι μπόλικο

Ζουμερός σολομός με γλυκόξινη κρούστα που του δίνει απίθανη γεύση, σερβιρισμένος με πληθωρική κρεμώδη σάλτσα. Ιδανικό πιάτο για το καθημερινό σας τραπέζι.

Ετοιμάζετε το σολομό: Σ’ ένα μπολ βάζετε τα τέσσερα φιλέτα. Σε άλλο μπολ βάζετε την barbeque sauce, την κέτσαπ, το μέλι ελαφρώς ζεσταμένο και τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε με το μίγμα τα φιλέτα και τα μαρινάρετε εκτός ψυγείου για 1 ώρα, γυρίζοντάς τα συχνά για να νοστιμίσουν από τη μαρινάδα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Bάζετε τα φιλέτα σε ταψί με το δέρμα προς τα πάνω και τα ψήνετε για περίπου 15 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσετε. Στο ενδιάμεσο τα αλείφετε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ που τα μαρινάρατε. Η μαρινάδα θα κάνει κρούστα στον ψημένο σολομό και θα του δώσει υπέροχη, γλυκόξινη γεύση.
Όσο ψήνεται ο σολομός ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος ρίχνοντας ταυτόχρονα το ελαιόλαδο, τον πελτέ, την πάπρικα, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει η κρέμα.
Όταν ζεσταθεί καλά και πάρει μια δυο βράσεις, ρίχνετε μέσα το τυρί κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και τη διατηρείτε ζεστή.
Σερβίρετε τον ψημένο σολομό στα πιάτα γαρνίροντας τον με τη σάλτσα και, αν θέλετε, συνοδεύετε με «χιονάτο» ρύζι basmati.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το σολομό: Σ’ ένα μπολ βάζετε τα τέσσερα φιλέτα. Σε άλλο μπολ βάζετε την barbeque sauce, την κέτσαπ, το μέλι ελαφρώς ζεσταμένο και τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε με το μίγμα τα φιλέτα και τα μαρινάρετε εκτός ψυγείου για 1 ώρα, γυρίζοντάς τα συχνά για να νοστιμίσουν από τη μαρινάδα.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Bάζετε τα φιλέτα σε ταψί με το δέρμα προς τα πάνω και τα ψήνετε για περίπου 15 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσετε. Στο ενδιάμεσο τα αλείφετε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ που τα μαρινάρατε. Η μαρινάδα θα κάνει κρούστα στον ψημένο σολομό και θα του δώσει υπέροχη, γλυκόξινη γεύση.

Βήμα 3

Όσο ψήνεται ο σολομός ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος ρίχνοντας ταυτόχρονα το ελαιόλαδο, τον πελτέ, την πάπρικα, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει η κρέμα.

Βήμα 4

Όταν ζεσταθεί καλά και πάρει μια δυο βράσεις, ρίχνετε μέσα το τυρί κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και τη διατηρείτε ζεστή.

Βήμα 5

Σερβίρετε τον ψημένο σολομό στα πιάτα γαρνίροντας τον με τη σάλτσα και, αν θέλετε, συνοδεύετε με «χιονάτο» ρύζι basmati.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb