psomakia lagoi
clock icon
1:15'

Γλυκά ψωμάκια με γλυκάνισο σε σχήμα λαγού

Υλικά

  • 550γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, κοσκινισμένο
  • 25γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ
  • 250ml γάλα, χλιαρό
  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 6 γαρίφαλα (καρφάκια)

Το απόλυτο πασχαλινό ψωμάκι που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, έχει σχήμα λαγού και του φτιάχνετε με τα χεράκια σας χρησιμοποιώντας απλά Μαγιά Νωπή και Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ.

Σε ένα μπολ, διαλύετε την Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ και τη ζάχαρη μέσα στο χλιαρό γάλα. Βάζετε σε μια λεκανίτσα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ρίχνετε στο κέντρο το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Προσθέτετε το αβγό, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο και το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική.
Σκεπάζετε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώνετε για λίγο και κόβετε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια. Πλάθετε τα 6 κομμάτια ζύμης σε μπαστούνια. Αφαιρείτε μια μικρή ποσότητα από κάθε μπαστούνι. Τυλίγετε τα 6 μπαστούνια σε σαλιγκάρι και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι. Έτσι έχετε το σώμα για 6 λαγουδάκια.
Με τη ζύμη που κρατήσατε πλάθετε 6 μπαλίτσες που τις κολλάτε με λίγο νερό στην κοίλη πλευρά των σωμάτων των λαγών κι έτσι έχετε τις ουρίτσες τους. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε 6 λεπτά κορδόνια που τα διπλώνετε στη μέση και τα κολλάτε στο σώμα των λαγών. Τώρα έχετε το κεφάλι και τα αυτιά τους. Μπήγετε κι από ένα γαρίφαλο στο κέντρο του κεφαλιού τους κι έχετε τα ματάκια τους.
Αφήνετε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ψήνετε τα ψωμάκια στο φούρνο για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ, διαλύετε την Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ και τη ζάχαρη μέσα στο χλιαρό γάλα. Βάζετε σε μια λεκανίτσα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ρίχνετε στο κέντρο το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Προσθέτετε το αβγό, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο και το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική.

Βήμα 2

Σκεπάζετε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 3

Ξαναζυμώνετε για λίγο και κόβετε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια. Πλάθετε τα 6 κομμάτια ζύμης σε μπαστούνια. Αφαιρείτε μια μικρή ποσότητα από κάθε μπαστούνι. Τυλίγετε τα 6 μπαστούνια σε σαλιγκάρι και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι. Έτσι έχετε το σώμα για 6 λαγουδάκια.

Βήμα 4

Με τη ζύμη που κρατήσατε πλάθετε 6 μπαλίτσες που τις κολλάτε με λίγο νερό στην κοίλη πλευρά των σωμάτων των λαγών κι έτσι έχετε τις ουρίτσες τους. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε 6 λεπτά κορδόνια που τα διπλώνετε στη μέση και τα κολλάτε στο σώμα των λαγών. Τώρα έχετε το κεφάλι και τα αυτιά τους. Μπήγετε κι από ένα γαρίφαλο στο κέντρο του κεφαλιού τους κι έχετε τα ματάκια τους.

Βήμα 5

Αφήνετε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ψήνετε τα ψωμάκια στο φούρνο για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.