diples-fiogakia
clock icon
60'

Δίπλες φιογκάκια

Υλικά

  • 2 αβγά ολόκληρα
  • 2 κρόκους αβγών
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1¾ ποτηριού αλεύρι σκληρό
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Για το πασπάλισμα

  • κανέλα
  • καρυδόψιχα ή σουσάμι καβουρδισμένο

Tips

  • Το χτύπημα των αβγών για 20 λεπτά είναι απαραίτητο για να μη μυρίζουν έντονα αβγό οι δίπλες σας.
  • Η ζύμη ανοίγει πιο εύκολα αν πασπαλίσετε τον πάγκο εργασίας με νισεστέ αντί για αλεύρι.
  • Μέχρι να τελειώσετε με όλα τα φιογκάκια, σκεπάζετε τα φύλλα με νωπή πετσέτα.
  • Μπορείτε να σιροπιάσετε τις δίπλες μόνο με μέλι το οποίο θα αραιώσετε με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά.

Σε όλη την Ελλάδα οι δίπλες έχουν διάφορα σχήματα και ονόματα. Ρολάκια, τριαντάφυλλα, ξεροτήγανα, αβγοκαλάμαρα και άλλα… Τα φιογκάκια μας γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα από όλες τις άλλες.

Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τα ολόκληρα αβγά και το αλάτι για 20 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη μέτρια ζύμη.
Τη χωρίζετε σε δύο μπάλες, τις τυλίγετε σε μεμβράνη και τις βάζετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο.
Πασπαλίζετε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και ανοίγετε με αλευρωμένο πλάστη ή βέργα τις ζύμες σε πολύ λεπτά φύλλα. Ακόμα κι αν κολλάει ελαφρώς η ζύμη, δεν προσθέτετε αλεύρι για να γίνουν οι δίπλες αφράτες και τραγανές.
Με ροδάκι κόβετε τα φύλλα σε κοντές λωρίδες. Κάθε κομμάτι το σφίγγετε στο κέντρο ώστε να σχηματιστούν φιογκάκια και τα τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Αφήνετε τα φιογκάκια να στραγγίξουν από το λάδι σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όταν κρυώσουν οι δίπλες μπορείτε να τις διατηρήσετε σε μεταλλικό κουτί για αρκετό καιρό. Τις μελώνετε κάθε φορά που θέλετε να τις προσφέρετε.
Για το σιρόπι: βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει και προσθέτετε το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς για 3-5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Πριν σερβίρετε ή πριν συσκευάσετε τις δίπλες σε κουτί δώρου τις περιχύνετε με σιρόπι και τις πασπαλίζετε με κανέλα και καρυδόψιχα ή σουσάμι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τα ολόκληρα αβγά και το αλάτι για 20 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη μέτρια ζύμη.

Βήμα 2

Τη χωρίζετε σε δύο μπάλες, τις τυλίγετε σε μεμβράνη και τις βάζετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 3

Πασπαλίζετε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και ανοίγετε με αλευρωμένο πλάστη ή βέργα τις ζύμες σε πολύ λεπτά φύλλα. Ακόμα κι αν κολλάει ελαφρώς η ζύμη, δεν προσθέτετε αλεύρι για να γίνουν οι δίπλες αφράτες και τραγανές.

Βήμα 4

Με ροδάκι κόβετε τα φύλλα σε κοντές λωρίδες. Κάθε κομμάτι το σφίγγετε στο κέντρο ώστε να σχηματιστούν φιογκάκια και τα τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Αφήνετε τα φιογκάκια να στραγγίξουν από το λάδι σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όταν κρυώσουν οι δίπλες μπορείτε να τις διατηρήσετε σε μεταλλικό κουτί για αρκετό καιρό. Τις μελώνετε κάθε φορά που θέλετε να τις προσφέρετε.

Βήμα 5

Για το σιρόπι: βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει και προσθέτετε το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς για 3-5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Πριν σερβίρετε ή πριν συσκευάσετε τις δίπλες σε κουτί δώρου τις περιχύνετε με σιρόπι και τις πασπαλίζετε με κανέλα και καρυδόψιχα ή σουσάμι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή