damaskina-me-pagoto
clock icon
55'

Δαμάσκηνα με παγωτό και φιστίκια

Υλικά

  • 500γρ. δαμάσκηνα
  • 30γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, ψιλοκομμένα
  • 40γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 80γρ. αλεύρι
  • 40γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης
  • Για το σερβίρισμα

  • παγωτό καραμέλα
  • λεπτές φέτες δαμάσκηνου
  • φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

Αξιοποιούμε τα φρέσκα δαμάσκηνα για να φτιάξουμε ένα λαχταριστό επιδόρπιο, που γαρνίρεται ιδανικά με παγωτό καραμέλα.

Πλένετε τα δαμάσκηνα και τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα μοιράζετε σε 4 πυρίμαχα μπολάκια.
Βάζετε σε μπολ τα φιστίκια, το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα ώστε η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Τη μοιράζετε πάνω από τα δαμάσκηνα και την πιέζετε αρκετά, γιατί κατά το ψήσιμο τα φρούτα θα συρρικνωθούν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και μεταφέρετε τα μπολάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά (η ζύμη δεν πρέπει να ροδίσει πολύ γρήγορα).
Όταν κρυώσουν, βάζετε πάνω από τα γλυκάκια μία μπάλα παγωτό καραμέλα και γαρνίρετε με λεπτές φέτες δαμάσκηνου. Πασπαλίζετε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα δαμάσκηνα και τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα μοιράζετε σε 4 πυρίμαχα μπολάκια.

Βήμα 2

Βάζετε σε μπολ τα φιστίκια, το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα ώστε η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Τη μοιράζετε πάνω από τα δαμάσκηνα και την πιέζετε αρκετά, γιατί κατά το ψήσιμο τα φρούτα θα συρρικνωθούν.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και μεταφέρετε τα μπολάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά (η ζύμη δεν πρέπει να ροδίσει πολύ γρήγορα).

Βήμα 4

Όταν κρυώσουν, βάζετε πάνω από τα γλυκάκια μία μπάλα παγωτό καραμέλα και γαρνίρετε με λεπτές φέτες δαμάσκηνου. Πασπαλίζετε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey