21100519_5028_droseri-salata
clock icon
25'

Δροσερή σαλάτα με μανιτάρια, αβοκάντο και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

  • 1 ραντίτσιο μικρό (κόκκινο σαλατικό)
  • 500γρ. λευκά μανιτάρια (champignon de Paris) καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
  • 2 αβοκάντο μέτρια
  • 5-6 ντομάτες λιαστές (μαριναρισμένες σε λάδι) στραγγισμένες, σε μικρούς κύβους
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας μικρά φύλλα βασιλικού φρέσκου
  • 6-7 φύλλα βασιλικού χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη μαρινάδα των μανιταριών

  • 4 κουτ. σούπας λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα

  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, ολόκληρα
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι αγελαδινό με 2% λιπαρά
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

Μια πλούσια και νόστιμη σαλάτα με ωραίο συνδυασμό λαχανικών που θα περιχύσετε με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Ταιριάζει υπέροχα με πιάτα πουλερικών.

Βάζετε τα μανιτάρια σε ρηχό και πλατύ σκεύος. Τα αλατίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύετε καλά τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνετε τα μανιτάρια. Τα ανακατεύετε λίγο και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Ξεφλουδίζετε τα αβοκάντο και τα κόβετε σε μέτριους κύβους. Τα πασπαλίζετε με το χυμό λεμονιού και τα βάζετε στην άκρη.
Κόβετε το ραντίτσιο σε μικρά κομμάτια με το χέρι και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ για σαλάτα.
Στραγγίζετε τα μανιτάρια από τη μαρινάδα (μπορεί να μην την έχουν απορροφήσει) και τα προσθέτετε στη σαλάτα. Προσθέτετε τη λιαστή ντομάτα και ανακατεύετε ελαφρώς.
Σκορπίζετε από πάνω το αβοκάντο και τα φύλλα βασιλικού και ετοιμάζετε τη σάλτσα: χτυπάτε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με το νερό μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Τέλος, προσθέτετε το γιαούρτι και το λάδι και τα χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια πηχτή, κρεμώδη σάλτσα. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα λίγο πριν από το σερβίρισμα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα μανιτάρια σε ρηχό και πλατύ σκεύος. Τα αλατίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύετε καλά τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνετε τα μανιτάρια. Τα ανακατεύετε λίγο και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 2

Ξεφλουδίζετε τα αβοκάντο και τα κόβετε σε μέτριους κύβους. Τα πασπαλίζετε με το χυμό λεμονιού και τα βάζετε στην άκρη.

Βήμα 3

Κόβετε το ραντίτσιο σε μικρά κομμάτια με το χέρι και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ για σαλάτα.

Βήμα 4

Στραγγίζετε τα μανιτάρια από τη μαρινάδα (μπορεί να μην την έχουν απορροφήσει) και τα προσθέτετε στη σαλάτα. Προσθέτετε τη λιαστή ντομάτα και ανακατεύετε ελαφρώς.

Βήμα 5

Σκορπίζετε από πάνω το αβοκάντο και τα φύλλα βασιλικού και ετοιμάζετε τη σάλτσα: χτυπάτε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με το νερό μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Τέλος, προσθέτετε το γιαούρτι και το λάδι και τα χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια πηχτή, κρεμώδη σάλτσα. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Elena Jeffrey