paksimadia-mantoles
clock icon
1:5'

Ζακυνθινά παξιμάδια με μάντολες κόκκινες Κεφαλονιάς

Υλικά

  • 160ml ελαιόλαδο
  • 180ml κρασί λευκό ή κόκκινο
  • 100ml χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
  • 4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • 100γρ. κόκκινες μάντολες Κεφαλονιάς, κοπανισμένες σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες Ζακυνθινές
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι για το στόλισμα (προαιρετικά)

“Επτανησιακή συμμαχία” με πολύ νόστιμα ζακυνθινά παξιμαδάκια ελαιολάδου, με μάντολες Κεφαλονιάς που τα κάνουν ακόμα πιο γευστικά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Μέσα σε βαθύ μπολ βάζετε τα υγρά υλικά: λάδι, χυμό πορτοκαλιού και κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τις κοπανισμένες μάντολες, το γλυκάνισο, τα μυρωδικά και ανακατεύετε με το χέρι για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτετε ένα μέρος από το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε για να πάνε παντού τα διογκωτικά. Ρίχνετε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά, μέχρι να το πάρει όλο. Αν κολλάει στα χέρια μας η ζύμη, προσθέτετε μία κουταλιά αλεύρι επιπλέον, έτσι ώστε να έχετε μια ζύμη σαν των κουλουριών, να πλάθεται δηλαδή χωρίς να κολλάει.
Πλάθετε τέσσερις μακρόστενες κουλούρες (σαν φραντζόλες), τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή σε λαδωμένο ταψί και τις χαράζετε σε στενόμακρα κομμάτια πάχους ενός δαχτύλου, χωρίς να τα ξεχωρίσετε με το μαχαίρι και να αποκολληθούν το ένα από το άλλο. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε σουσάμι από πάνω.
Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά, ανάλογα πόσο σκληρά τα θέλετε. Αφού περάσει μισή ώρα ψησίματος τα βγάζετε και τα ξαναχαράζετε μέχρι κάτω, να αποκολληθούν το ένα από το άλλο. Αν έχουν πάρει χρώμα από κάτω, τα γυρίζετε στην πάνω αντίσταση. Αν έχουν χρώμα κι εκεί, βάζετε αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Μέσα σε βαθύ μπολ βάζετε τα υγρά υλικά: λάδι, χυμό πορτοκαλιού και κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τις κοπανισμένες μάντολες, το γλυκάνισο, τα μυρωδικά και ανακατεύετε με το χέρι για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.

Βήμα 2

Προσθέτετε ένα μέρος από το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε για να πάνε παντού τα διογκωτικά. Ρίχνετε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά, μέχρι να το πάρει όλο. Αν κολλάει στα χέρια μας η ζύμη, προσθέτετε μία κουταλιά αλεύρι επιπλέον, έτσι ώστε να έχετε μια ζύμη σαν των κουλουριών, να πλάθεται δηλαδή χωρίς να κολλάει.

Βήμα 3

Πλάθετε τέσσερις μακρόστενες κουλούρες (σαν φραντζόλες), τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή σε λαδωμένο ταψί και τις χαράζετε σε στενόμακρα κομμάτια πάχους ενός δαχτύλου, χωρίς να τα ξεχωρίσετε με το μαχαίρι και να αποκολληθούν το ένα από το άλλο. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε σουσάμι από πάνω.

Βήμα 4

Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά, ανάλογα πόσο σκληρά τα θέλετε. Αφού περάσει μισή ώρα ψησίματος τα βγάζετε και τα ξαναχαράζετε μέχρι κάτω, να αποκολληθούν το ένα από το άλλο. Αν έχουν πάρει χρώμα από κάτω, τα γυρίζετε στην πάνω αντίσταση. Αν έχουν χρώμα κι εκεί, βάζετε αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb