MIKRI-zabagionmam
clock icon
30'

Ζαμπαγιόν με μελομακάρονα

Υλικά

  • 8 κρόκους αβγών
  • 70γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. κρασί Μοσχάτο Σάμου
  • 2 σταγόνες λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 20 μελομακάρονα έτοιμα
  • 150γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 150γρ. κουβερτούρα μαύρη

Tips

  • Το ζαμπαγιόν είναι ένα γλυκό με ιταλική καταγωγή, που παρασκευάζεται από κρόκους αβγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί. Εμείς εδώ το σερβίρουμε με μελομακάρονα και κουβερτούρα. Εσείς μπορείτε να το σερβίρετε με φρούτα της αρεσκείας σας ή ακόμα και με παγωτό.

Μια ωραία βάση για τα μελομακάρονα, που θα φαίνονται σαν νησάκια που κολυμπάνε πάνω στην άσπρη σάλτσα.

Σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζετε τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζετε μια κατσαρολίτσα με νερό να βράσει και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ακουμπάτε από πάνω το μπολ με τους κρόκους, χωρίς να ακουμπάει στο νερό (μπεν μαρί).
Προσθέτετε στο μπολ το γλυκό κρασί μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει το κορνφλάουρ και χτυπάτε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα αλλά οι κρόκοι να μη σφίξουν. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει.
Λιώνετε σε μπεν μαρί χωριστά τη λευκή και τη μαύρη κουβερτούρα. Σερβίρετε λίγη ζαμπαγιόν στον πάτο των πιάτων σας, τοποθετείτε στο κέντρο από δύο μελομακάρονα και τα περιχύνετε με τη λευκή λιωμένη σοκολάτα. Γύρω γύρω και πάνω στη ζαμπαγιόν ρίχνετε μικρές σταγόνες από μαύρη σοκολάτα.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζετε τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Βάζετε μια κατσαρολίτσα με νερό να βράσει και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ακουμπάτε από πάνω το μπολ με τους κρόκους, χωρίς να ακουμπάει στο νερό (μπεν μαρί).

Βήμα 3

Προσθέτετε στο μπολ το γλυκό κρασί μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει το κορνφλάουρ και χτυπάτε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα αλλά οι κρόκοι να μη σφίξουν. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 4

Λιώνετε σε μπεν μαρί χωριστά τη λευκή και τη μαύρη κουβερτούρα. Σερβίρετε λίγη ζαμπαγιόν στον πάτο των πιάτων σας, τοποθετείτε στο κέντρο από δύο μελομακάρονα και τα περιχύνετε με τη λευκή λιωμένη σοκολάτα. Γύρω γύρω και πάνω στη ζαμπαγιόν ρίχνετε μικρές σταγόνες από μαύρη σοκολάτα.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή