zele
clock icon
30'

Ζελέ με καλοκαιρινά φρούτα και σαμιώτικο κρασί

Υλικά

  • 14γρ. ζελατίνη (7 φύλλα)
  • 500ml κρασί σαμιώτικο γλυκό Μοσχάτο
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 ροδάκινα, σε λεπτές φέτες
  • 4 βερίκοκα, σε λεπτές φέτες
  • 2 βανίλιες, σε λεπτές φέτες
  • 200γρ. σταφύλια λευκά και κόκκινα κομμένα στη μέση (χωρίς κουκούτσι)
  • 2 φέτες πεπόνι, σε κυβάκια
  • 10 φράουλες κομμένες στα 2 ή στα 4 (ανάλογα με το μέγεθος)
  • 15-20 μικρά φύλλα βασιλικού

Τι πιο δροσιστικό για ένα καλοκαιρινό, απογευματινό γλύκισμα; Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα σε μια μπουκιά, αγκαλιασμένα με το αρωματικό ζελέ από σαμιώτικο κρασί.

Σε ένα μπολ μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
Ζεσταίνετε 100ml από το κρασί, μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τις ζελατίνες, καλά στυμμένες και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.
Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο κρασί και το χυμό λεμόνι. Ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά και να είναι έτοιμο να πήξει.
Βάζετε τα φρούτα και τα φύλλα βασιλικού σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, ρίχνετε το μίγμα του κρασιού και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 6 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Ξεφορμάρετε το ζελέ και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε 100ml από το κρασί, μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τις ζελατίνες, καλά στυμμένες και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.

Βήμα 3

Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο κρασί και το χυμό λεμόνι. Ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά και να είναι έτοιμο να πήξει.

Βήμα 4

Βάζετε τα φρούτα και τα φύλλα βασιλικού σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, ρίχνετε το μίγμα του κρασιού και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 6 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Ξεφορμάρετε το ζελέ και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή