zele caipirinia
clock icon
40'

Ζελέ caipirinha με σοταρισμένα βερίκοκα

Υλικά

  • 6 φύλλα ζελατίνης
  • 1 φλιτζάνι χυμό λάιμ
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα από λάιμ
  • 8 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι cachaca (κασάσα)
  • μερικές φέτες λάιμ για το σερβίρισμα
  • Για τα βερίκοκα

  • 15 βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού cachaca
  • μερικές κορφούλες από δυόσμο για τη διακόσμηση

H cachaca, το εθνικό ποτό της Βραζιλίας γίνεται η βάση για το διάσημο cocktail caipirinha αλλά και για δροσερό ζελέ που επίσης σας ξεσηκώνει.

Ετοιμάζετε τα βερίκοκα. Τα σοτάρετε στο τηγάνι μαζί με το φρέσκο βούτυρο και από τις δύο όψεις μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε χωρίς να τα διαλύσετε. Σβήνετε με την cachaca. Αφήνετε να εξατμιστεί και τα βγάζετε από τη φωτιά. Τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζετε το ζελέ: Σε ένα μπολάκι με παγωμένο νερό βάζετε τη ζελατίνα να μαλακώσει και να φουσκώσει. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύετε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη με το ξύσμα του λάιμ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το χυμό λάιμ και το χυμό λεμονιού μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνετε ένα νεροπότηρο ζεστό νερό. Προσθέτετε και το μίγμα από το ξύσμα λάιμ με τη ζάχαρη. Τέλος, ρίχνετε τη cachaca.
Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να αχνίζει έντονα το μίγμα. Προσθέτετε τις μουλιασμένες ζελατίνες και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν εντελώς. Αποσύρετε το ζελέ caipirinha από τη φωτιά και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το μοιράζετε σε ποτήρια. Εναλλακτικά το αδειάζετε σε στρογγυλή φόρμα και το παγώνετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, βρέχετε εξωτερικά τη φόρμα με ζεστό νερό και ξεφορμάρετε το ζελέ σε στρογγυλή πιατέλα. Το διακοσμείτε περιμετρικά με τα σοταρισμένα βερίκοκα και φυλλαράκια δυόσμου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα βερίκοκα. Τα σοτάρετε στο τηγάνι μαζί με το φρέσκο βούτυρο και από τις δύο όψεις μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε χωρίς να τα διαλύσετε. Σβήνετε με την cachaca. Αφήνετε να εξατμιστεί και τα βγάζετε από τη φωτιά. Τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το ζελέ: Σε ένα μπολάκι με παγωμένο νερό βάζετε τη ζελατίνα να μαλακώσει και να φουσκώσει. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύετε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη με το ξύσμα του λάιμ.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το χυμό λάιμ και το χυμό λεμονιού μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνετε ένα νεροπότηρο ζεστό νερό. Προσθέτετε και το μίγμα από το ξύσμα λάιμ με τη ζάχαρη. Τέλος, ρίχνετε τη cachaca.

Βήμα 4

Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να αχνίζει έντονα το μίγμα. Προσθέτετε τις μουλιασμένες ζελατίνες και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν εντελώς. Αποσύρετε το ζελέ caipirinha από τη φωτιά και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 5

Το μοιράζετε σε ποτήρια. Εναλλακτικά το αδειάζετε σε στρογγυλή φόρμα και το παγώνετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, βρέχετε εξωτερικά τη φόρμα με ζεστό νερό και ξεφορμάρετε το ζελέ σε στρογγυλή πιατέλα. Το διακοσμείτε περιμετρικά με τα σοταρισμένα βερίκοκα και φυλλαράκια δυόσμου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb