zerde-71-175489studiopaterakis

Υλικά

  • 125γρ. ρύζι γλασέ
  • 1.500ml νερό
  • 275γρ. ζάχαρη
  • 15 κλωστούλες σαφράν (κρόκο Κοζάνης) λιωμένο σε μικρό γουδί
  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • Για το γαρνίρισμα

  • 100γρ. σταφίδες
  • 100γρ. κουκουνάρι
  • 50γρ. σπυριά ροδιού
  • ροδόνερο (προαιρετικά)

Το γνωστό πολίτικο γλύκισμα δεν είναι άλλο από μυρωδάτη κρέμα ρυζιού, με άλλα λόγια… ρυζόγαλο αρωματισμένο με σαφράν και σερβιρισμένο με σταφίδες, ρόδι και κουκουνάρι…

Ξεπλένετε καλά το ρύζι και το βράζετε στο νερό για 10 λεπτά. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε να βράζετε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Ανακατεύετε το σαφράν με ένα τέταρτο φλιτζανιού ζεστό νερό και το προσθέτετε στο ρύζι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει άλλα 8 λεπτά.
Διαλύετε το κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι νερό και το ρίχνετε λίγο λίγο στο ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά επιπλέον.
Μοιράζετε το γλυκό σε ατομικά μπολ. Αφήνετε να κρυώσει και φυλάτε το ζερντέ στο ψυγείο. Σερβίρετε γαρνίροντας με τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το ρόδι. Αν θέλετε, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο ροδόνερο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένετε καλά το ρύζι και το βράζετε στο νερό για 10 λεπτά. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε να βράζετε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το σαφράν με ένα τέταρτο φλιτζανιού ζεστό νερό και το προσθέτετε στο ρύζι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει άλλα 8 λεπτά.

Βήμα 3

Διαλύετε το κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι νερό και το ρίχνετε λίγο λίγο στο ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 4

Μοιράζετε το γλυκό σε ατομικά μπολ. Αφήνετε να κρυώσει και φυλάτε το ζερντέ στο ψυγείο. Σερβίρετε γαρνίροντας με τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το ρόδι. Αν θέλετε, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο ροδόνερο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή