imam
clock icon
1:50'

Ιμάμ με φέτα

Υλικά

  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες μικρές
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 500γρ. κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1½ κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου
  • 2 κιλά ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • ½ φλιτζάνι ξίδι βαλσαμικό
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το ιμάμ είναι από τις αγαπημένες μας συνταγές με μελιτζάνα και δεν λείπει από το τραπέζι μας κάθε καλοκαίρι. Η φέτα δένει άψογα με το πιάτο.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες οριζόντια και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα στενόμακρο καπάκι. Χαράζουμε τη σάρκα χιαστί, σε αρκετά βαθιές τομές. Πασπαλίζουμε με αλάτι, τις αναποδογυρίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστον από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετουμε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Υπολογίζουμε 30 λεπτά και δεν ξεχνάμε  να τις γυρίζουμε κάθε 5-6 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τις μεταφέρουμε και τις αραδιάζουμε σε ταψάκι φούρνου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Κόβουμε 2 από τις ντομάτες σε φέτες και τις υπόλοιπες τις τρίβουμε στον τρίφτη.

Ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στο ίδιο σκεύος που χρησιμοποιήσαμε για τις μελιτζάνες και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να σοταριστούν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε την κρέμα σκόρδου, τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί και να μελώσει. Περίπου 1-2 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το ξίδι και το πετιμέζι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά.

Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη σάρκα της κάθε μελιτζάνας και μοιράζουμε τη σάλτσα στο εσωτερικό τους. Πασπαλίζουμε κάθε μελιτζάνα με φέτα και από πάνω καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα. Σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες οριζόντια και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα στενόμακρο καπάκι. Χαράζουμε τη σάρκα χιαστί, σε αρκετά βαθιές τομές. Πασπαλίζουμε με αλάτι, τις αναποδογυρίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστον από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετουμε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Υπολογίζουμε 30 λεπτά και δεν ξεχνάμε  να τις γυρίζουμε κάθε 5-6 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τις μεταφέρουμε και τις αραδιάζουμε σε ταψάκι φούρνου.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Κόβουμε 2 από τις ντομάτες σε φέτες και τις υπόλοιπες τις τρίβουμε στον τρίφτη.

Βήμα 4

Ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στο ίδιο σκεύος που χρησιμοποιήσαμε για τις μελιτζάνες και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να σοταριστούν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε την κρέμα σκόρδου, τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί και να μελώσει. Περίπου 1-2 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το ξίδι και το πετιμέζι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά.

Βήμα 5

Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη σάρκα της κάθε μελιτζάνας και μοιράζουμε τη σάλτσα στο εσωτερικό τους. Πασπαλίζουμε κάθε μελιτζάνα με φέτα και από πάνω καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα. Σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση