21160606_16337_almyro-cake-fysarmonika
clock icon
1:40'

Κέικ φυσαρμόνικα με ψητές ντομάτες, κρεμμύδι και ανθότυρο

Υλικά

    Για το αλμυρό κέικ

  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο (60γρ.)
  • 140ml μπίρα
  • 360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60γρ. αλεύρι ολικής
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 2½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για τη γέμιση

  • 4 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα 4
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • 200γρ. ανθότυρο, σε τρίμματα
  • 100γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα πληθωρικό αλμυρό κέικ που θα φτιάξετε για σνακ αν θέλετε να περιποιηθείτε εσάς και τους αγαπημένους σας δεόντως…

Για το αλμυρό κέικ: Βάζετε σε ένα τηγάνι τα 60γρ. βούτυρο με τα 60ml μπίρα και τα ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε την υπόλοιπη μπίρα, ανακατεύετε και το κρατάμε για λίγο στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Θέλετε να είναι χλιαρό, όχι καυτό.

Βάζετε στον κάδο του μίξερ με το γάντζο τα άλευρα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.

Αρχίζετε να ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα ενώ προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα της μπίρας με το βούτυρο, στο σημείο που έχει υγρανθεί όλο το αλεύρι προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζετε να ανακατεύετε τη ζύμη μας για 3-4 λεπτά ακόμα.

Βάζετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον.

Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε σε ένα ταψί τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, περιχύνετε με το ξίδι με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αφήνετε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και βγάζετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τη φλούδα από τις ντομάτες και στη συνέχεια τα σουρώνετε. Βάζετε τα ψημένα λαχανικά σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τα λιώνετε ελαφρώς και τα ανακατεύετε.

Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 25x13εκ. ή την καλύπτετε με λαδόκολλα και την κρατάτε στην άκρη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο σχήμα (ιδανικά σε διάσταση 50x30εκ.).

Σκορπάτε ομοιόμορφα τα ψημένα λαχανικά, το ανθότυρο και στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε πέντε λωρίδες (ιδανικά σε διάσταση 10x30εκ. η καθεμία).

Πασπαλίζετε την κάθε λωρίδα με γραβιέρα και τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη. Έχοντας δημιουργήσει τώρα μια λωρίδα με πέντε στρώσεις την κόβετε σε 7 κομμάτια.

Βάζετε τη φόρμα να σταθεί όρθια και πολύ προσεκτικά στοιβάζετε τα κομμάτια μέσα στη φόρμα, την κατεβάζετε, τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 45 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και ψήνετε το κέικ για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει και να σταθεί λίγο η γέμιση και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina & Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το αλμυρό κέικ: Βάζετε σε ένα τηγάνι τα 60γρ. βούτυρο με τα 60ml μπίρα και τα ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε την υπόλοιπη μπίρα, ανακατεύετε και το κρατάμε για λίγο στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Θέλετε να είναι χλιαρό, όχι καυτό.

Βήμα 2

Βάζετε στον κάδο του μίξερ με το γάντζο τα άλευρα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.

Βήμα 3

Αρχίζετε να ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα ενώ προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα της μπίρας με το βούτυρο, στο σημείο που έχει υγρανθεί όλο το αλεύρι προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζετε να ανακατεύετε τη ζύμη μας για 3-4 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Βάζετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον.

Βήμα 5

Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε σε ένα ταψί τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, περιχύνετε με το ξίδι με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 6

Αφήνετε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και βγάζετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τη φλούδα από τις ντομάτες και στη συνέχεια τα σουρώνετε. Βάζετε τα ψημένα λαχανικά σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τα λιώνετε ελαφρώς και τα ανακατεύετε.

Βήμα 7

Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 25x13εκ. ή την καλύπτετε με λαδόκολλα και την κρατάτε στην άκρη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο σχήμα (ιδανικά σε διάσταση 50x30εκ.).

Βήμα 8

Σκορπάτε ομοιόμορφα τα ψημένα λαχανικά, το ανθότυρο και στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε πέντε λωρίδες (ιδανικά σε διάσταση 10x30εκ. η καθεμία).

Βήμα 9

Πασπαλίζετε την κάθε λωρίδα με γραβιέρα και τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη. Έχοντας δημιουργήσει τώρα μια λωρίδα με πέντε στρώσεις την κόβετε σε 7 κομμάτια.

Βήμα 10

Βάζετε τη φόρμα να σταθεί όρθια και πολύ προσεκτικά στοιβάζετε τα κομμάτια μέσα στη φόρμα, την κατεβάζετε, τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 45 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και ψήνετε το κέικ για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Βήμα 11

Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει και να σταθεί λίγο η γέμιση και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina & Olivia Webb