clock icon
50'

Καλαμάρι γεμιστό με σταφίδα και κουκουνάρι στη γάστρα

Υλικά

  • 3-4 μεγάλα καλαμάρια
  • 300γρ. ρύζι μπλου μπόνετ
  • 80γρ. σταφίδες μαύρες
  • 80γρ. κουκουνάρι
  • 500ml ζωμό γαρίδας ή λαχανικών
  • 250γρ. κονκασέ ντομάτας
  • 20γρ. δυόσμο
  • 100γρ. ντοματίνια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι

Ο nomad chef Ανδρέας Λαγός, στην ολοκαίνουρια Ιστορία του στην Κουζίνα του Κωτσόβολου, υποδέχεται το Γιάννη Παρίκο και μαγειρεύουν υπέροχα καλαμάρια γεμιστά στη γάστρα πάνω στην Επαγωγική Εστία Hoover HIFS430B.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε με το ελαιόλαδο.
Προσθέτετε το σκόρδο, το ρύζι, τη δάφνη, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
Προσθέτετε το μισό ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να πιει το ζωμό και προσθέτετε το δυόσμο.
Γεμίζετε τα καλαμάρια κατά τα 2/3 και τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα.
Το μίγμα που έμεινε το βάζετε στη γάστρα, τοποθετείτε από πάνω τα καλαμάρια και τα ντοματίνια και περιχύνετε με τον υπόλοιπο ζωμό και λίγο ελαιόλαδο.
Κλείνετε τη γάστρα και μαγειρεύετε, σε μέτρια φωτιά, για 15 με 20 λεπτά το πολύ, δεν πρέπει να βράσει πολύ το ρύζι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε με το ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Προσθέτετε το σκόρδο, το ρύζι, τη δάφνη, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.

Βήμα 3

Προσθέτετε το μισό ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να πιει το ζωμό και προσθέτετε το δυόσμο.

Βήμα 4

Γεμίζετε τα καλαμάρια κατά τα 2/3 και τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα.

Βήμα 5

Το μίγμα που έμεινε το βάζετε στη γάστρα, τοποθετείτε από πάνω τα καλαμάρια και τα ντοματίνια και περιχύνετε με τον υπόλοιπο ζωμό και λίγο ελαιόλαδο.

Βήμα 6

Κλείνετε τη γάστρα και μαγειρεύετε, σε μέτρια φωτιά, για 15 με 20 λεπτά το πολύ, δεν πρέπει να βράσει πολύ το ρύζι.