kreatopita
clock icon
1:50'

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Υλικά

    Για το φύλλο

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζανιού κρασί λευκό ξηρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1/4 φλιτζανιού)
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι, σε πολύ μικρούς κύβους (ή ½ κιλό μοσχαρίσιο κιλότο και ½ κιλό αρνάκι)
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 6 ντομάτες μεγάλες ώριμες, τριμμένες
  • 3 αβγά
  • 2 φλιτζάνια κασέρι και κεφαλοτύρι τριμμένο ή φέτα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • μπαχάρι
  • 2 κουτ. σούπας μαντζουράνα φρέσκια ψιλοκομμένη (ή 1 κουτ. σούπας ξερή)
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του φύλλου
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της κεφαλονίτικης κουζίνας, αυτή η χορταστική πίτα, πλούσια σε γεύση και αρώματα μπορεί να σταθεί άνετα ακόμα και στο γιορτινό σας τραπέζι.

Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο: Ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρασί και ζυμώνετε. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σκεπασμένη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε το κρέας και το ροδίζετε καλά. Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, ρίχνετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου.
Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, βγάζετε την κανέλα και ανακατεύετε στη γέμιση το ρύζι, το μαϊντανό, τη μαντζουράνα, τα τυριά και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Αφήνετε να κρυώσει.
Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Απλώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 35εκ. αφήνοντας να εξέχει από τα πλάγια. Ρίχνετε από πάνω την κρύα γέμιση και τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Διπλώνετε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης που προεξέχει.
Αλείφετε την επιφάνεια με μπόλικο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε αν θέλετε με σουσάμι, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή χλιαρή.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο: Ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρασί και ζυμώνετε. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σκεπασμένη.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε το κρέας και το ροδίζετε καλά. Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, ρίχνετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, βγάζετε την κανέλα και ανακατεύετε στη γέμιση το ρύζι, το μαϊντανό, τη μαντζουράνα, τα τυριά και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 4

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Απλώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 35εκ. αφήνοντας να εξέχει από τα πλάγια. Ρίχνετε από πάνω την κρύα γέμιση και τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Διπλώνετε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης που προεξέχει.

Βήμα 5

Αλείφετε την επιφάνεια με μπόλικο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε αν θέλετε με σουσάμι, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή χλιαρή.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey