keftedes-fasolion
clock icon
50'

Κεφτέδες φασολιών με σάλτσα από ταχίνι

Υλικά

    Για τους κεφτέδες

  • 250γρ. φασόλια ξερά, μικρού μεγέθους μουλιασμένα αποβραδίς και βρασμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ ματσάκι φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα ταχίνι

  • 1 φλιτζάνι ταχίνι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι νερό περίπου
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Mπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά φασόλια με γίγαντες. Μουλιάζετε τους γίγαντες για 24 ώρες. Τους στραγγίζετε και τους τρίβετε με τα χέρια μας για να φύγουν οι φλούδες. Πολτοποιείτε τους γίγαντες στο μούλτι (χωρίς να τους βράσετε) και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Τηγανίζετε
  • Μπορείτε να φτιάξετε αυτούς τους κεφτέδες και με φασόλια που σάς περίσσεψαν από την προηγούμενη

Μια συνταγή από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», που βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.

Για τους κεφτέδες: Στραγγίζετε τα φασόλια και τα ρίχνετε στον κάδο του μπλέντερ. Τα δουλεύετε με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να κομματιαστούν καλά, αλλά να μη γίνουν πουρές.
Τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τον μαϊντανό και το μπέικιν πάουντερ. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά το μίγμα. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει καλά.
Το βγάζετε από το ψυγείο, πλάθετε κεφτέδες σχετικά μεγάλου μεγέθους (σαν μικρό μανταρίνι) και τους πιέζετε ελαφρώς με την παλάμη σας για να πλατύνουν. Τους αλευρώνετε και τους τινάζετε για να φύγει η περίσσεια του αλευριού. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε περίπου 4 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, βάζετε τους κεφτέδες σε δόσεις. Τους τηγανίζετε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τους στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για τη σάλτσα ταχίνι: Βάζετε σε ένα μπολ το ταχίνι και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε (θα αρχίσει να πήζει το ταχίνι) και προσθέτετε λίγο λίγο νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.
Φωτογραφία-Food Styling: Παναγιώτης Μπελτζινίτης

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τους κεφτέδες: Στραγγίζετε τα φασόλια και τα ρίχνετε στον κάδο του μπλέντερ. Τα δουλεύετε με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να κομματιαστούν καλά, αλλά να μη γίνουν πουρές.

Βήμα 2

Τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τον μαϊντανό και το μπέικιν πάουντερ. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά το μίγμα. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει καλά.

Βήμα 3

Το βγάζετε από το ψυγείο, πλάθετε κεφτέδες σχετικά μεγάλου μεγέθους (σαν μικρό μανταρίνι) και τους πιέζετε ελαφρώς με την παλάμη σας για να πλατύνουν. Τους αλευρώνετε και τους τινάζετε για να φύγει η περίσσεια του αλευριού. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε περίπου 4 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, βάζετε τους κεφτέδες σε δόσεις. Τους τηγανίζετε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τους στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Για τη σάλτσα ταχίνι: Βάζετε σε ένα μπολ το ταχίνι και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε (θα αρχίσει να πήζει το ταχίνι) και προσθέτετε λίγο λίγο νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.

Φωτογραφία-Food Styling: Παναγιώτης Μπελτζινίτης