kimadopita
clock icon
1:45'

Κιμαδόπιτα με λαχανικά

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μελιτζάνα μεγάλη σε κυβάκια του 1εκ.
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος του) κομμένο κάθετα κατά μήκος και σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
  • 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το τελείωμα

  • 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι

Πλούσια σε γεύση αυτή η πίτα, συνδυάζει τέλεια το κρέας με τα λαχανικά και είναι μια πρώτης τάξης πρόταση για ένα ελαφρύ μεσημεριανό στο σπίτι ή στο γραφείο. Αν τη συνοδεύσετε με μια πράσινη σαλάτα τότε είστε πραγματικά πλήρεις…

Ζεσταίνετε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει. Τη βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι και ρίχνετε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και τότε προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον κιμά. Συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτετε τα κυβάκια της μελιτζάνας, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του. Αφαιρείτε το ξυλάκι της κανέλας και προσθέτετε το μαϊντανό. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Με ένα πινέλο λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα και αυτά ένα ένα με ελαιόλαδο. Αφήνετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε μέσα το μίγμα του κιμά και γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, αλείφοντας και τις άκρες τους με λάδι.
Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα αλείψετε επίσης με λάδι και κόβετε με ψαλίδι αυτά που εξέχουν. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι να φτάσει βαθιά), την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε στο φούρνο για ½ ώρα.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το ελαιόλαδο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και τη βάζετε ξανά στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα. Τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει. Τη βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι και ρίχνετε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και τότε προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον κιμά. Συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Βήμα 2

Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτετε τα κυβάκια της μελιτζάνας, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του. Αφαιρείτε το ξυλάκι της κανέλας και προσθέτετε το μαϊντανό. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Με ένα πινέλο λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα και αυτά ένα ένα με ελαιόλαδο. Αφήνετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε μέσα το μίγμα του κιμά και γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, αλείφοντας και τις άκρες τους με λάδι.

Βήμα 4

Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα αλείψετε επίσης με λάδι και κόβετε με ψαλίδι αυτά που εξέχουν. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι να φτάσει βαθιά), την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε στο φούρνο για ½ ώρα.

Βήμα 5

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το ελαιόλαδο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και τη βάζετε ξανά στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα. Τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή