Tsoureki Easter traditional sweet bread closeup view
clock icon
1:25'

Κλασικό πολίτικο τσουρέκι

Υλικά

  • 180 ml φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. γ. μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί
  • ½ κ. γ. σκόνη μαστίχας
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι
  • 1 αβγό
  • 2 κρόκους αβγών
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι παραδοσιακό, για ψωμί, πίτες και τσουρέκι)
  • 2 κ. σ. σουσάμι ή 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Tips

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι για τσουρέκια, ψωμιά, βάσεις πίτσας, κρουασάν και για οποιαδήποτε ζύμη χρειάζεται μαγιά.
  • Το κάθε κυβάκι είναι για 500 γρ. αλεύρι. Ζητήστε την με το όνομά της στα σούπερ μάρκετ και τα αρτοποιεία.

Ετοιμάζουμε το κλασικό πολίτικο τσουρέκι με την κορυφαία φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι, για άψογο αποτέλεσμα. Άλλωστε, η συγκεκριμένη μαγιά παράγεται από το 1853 και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων νοικοκυρών σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα και ελέγχετε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, που δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40°C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα –πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε το αβγό και τον έναν κρόκο. Ανακατεύετε ξανά με το σύρμα μέχρι να φτιάξετε λείο μίγμα και το αδειάζετε σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου). Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι (ή ζυμώνετε με το γάντζο του μίξερ), μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μέτρια ζύμη.
Ζυμώνετε για 7-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι (στο μίξερ χρειάζεται λιγότερο διάστημα και η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο). Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα μέσα στη λεκάνη, τη σκεπάζετε με μια λεπτή κουβέρτα ή με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και αφήνετε τη λεκάνη σε ένα σχετικά ζεστό μέρος (σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερμότητας), μακριά από ρεύματα αέρα. Αφήνετε εκεί τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε τρία ίσα μέρη. Δημιουργείτε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα μακρόστενο ρολό, περίπου ένα μέτρο μακρύ. Τα ενώνετε όλα στην άκρη μεταξύ τους και τα πλέκετε σε πλεξούδα. Για να γίνουν στρογγυλά, τα ενώνετε ώστε να σχηματίσουν ένα στεφάνι.
Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί, μεταφέρετε εκεί το τσουρέκι και σκεπάζετε το ταψί ξανά με μια κουβέρτα ή με πετσέτες. Το αφήνετε ξανά σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού με τον δεύτερο κρόκο και πασπαλίζετε με το σουσάμι (ή με το φιλέ αμυγδάλου). Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το τσουρέκι για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα και ελέγχετε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, που δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40°C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα –πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.

Βήμα 2

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε το αβγό και τον έναν κρόκο. Ανακατεύετε ξανά με το σύρμα μέχρι να φτιάξετε λείο μίγμα και το αδειάζετε σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου). Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι (ή ζυμώνετε με το γάντζο του μίξερ), μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μέτρια ζύμη.

Βήμα 3

Ζυμώνετε για 7-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι (στο μίξερ χρειάζεται λιγότερο διάστημα και η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο). Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα μέσα στη λεκάνη, τη σκεπάζετε με μια λεπτή κουβέρτα ή με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και αφήνετε τη λεκάνη σε ένα σχετικά ζεστό μέρος (σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερμότητας), μακριά από ρεύματα αέρα. Αφήνετε εκεί τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε τρία ίσα μέρη. Δημιουργείτε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα μακρόστενο ρολό, περίπου ένα μέτρο μακρύ. Τα ενώνετε όλα στην άκρη μεταξύ τους και τα πλέκετε σε πλεξούδα. Για να γίνουν στρογγυλά, τα ενώνετε ώστε να σχηματίσουν ένα στεφάνι.

Βήμα 5

Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί, μεταφέρετε εκεί το τσουρέκι και σκεπάζετε το ταψί ξανά με μια κουβέρτα ή με πετσέτες. Το αφήνετε ξανά σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού με τον δεύτερο κρόκο και πασπαλίζετε με το σουσάμι (ή με το φιλέ αμυγδάλου). Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το τσουρέκι για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.