kolokithia-abgolemono
clock icon
1:20'

Κολοκυθάκια με κιμά αβγολέμονο

Υλικά

  • 12 κολοκυθάκια
  • 300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 100γρ. κιμά χοιρινό
  • ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα πιάτο που αγαπά το ελληνικό τραπέζι είναι τα γεμιστά. Γεμίζουμε λοιπόν κολοκύθια με κιμά και τα περιχύνουμε με μια ωραία σάλτσα αβγολέμονου.

Με ένα μαχαίρι (ή το ειδικό εργαλείο) αδειάζετε προσεκτικά τα κολοκυθάκια.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε τους κιμάδες, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το καρότο, τα μυρωδικά, το μισό λάδι και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και ζυμώνετε πολύ καλά το μίγμα.
Γεμίζετε τα κολοκυθάκια κατά τα 2/3 και τα αραδιάζετε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Εάν περισσέψει κιμάς πλάθετε κεφτεδάκια και τα τοποθετείτε ανάμεσα. Προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα κολοκυθάκια, περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνετε καλά. Σκεπάζετε με το καπάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά, τον χυμό, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε λίγο-λίγο περίπου 2 κουτάλες ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.
Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Με ένα μαχαίρι (ή το ειδικό εργαλείο) αδειάζετε προσεκτικά τα κολοκυθάκια.

Βήμα 2

Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε τους κιμάδες, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το καρότο, τα μυρωδικά, το μισό λάδι και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και ζυμώνετε πολύ καλά το μίγμα.

Βήμα 3

Γεμίζετε τα κολοκυθάκια κατά τα 2/3 και τα αραδιάζετε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Εάν περισσέψει κιμάς πλάθετε κεφτεδάκια και τα τοποθετείτε ανάμεσα. Προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα κολοκυθάκια, περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνετε καλά. Σκεπάζετε με το καπάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν.

Βήμα 4

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά, τον χυμό, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε λίγο-λίγο περίπου 2 κουτάλες ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.

Βήμα 5

Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση