kolokythokorfades–178122studiopaterakis
clock icon
50'

Κολοκυθοκορφάδες

Υλικά

  • 1½ κιλό κολοκυθοκορφάδες
  • ½ κιλό κολοκυθάκια μικρά, με τα λουλούδια τους
  • ½ κιλό χόρτα εποχής ή βλίτα
  • 300γρ. φέτα τριμμένη
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο)
  • 1 ποτήρι γάλα ή νερό ή χυμό από ώριμες ντομάτες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αγαπημένο φαγητό της μεσσηνιακής κουζίνας, που συνδυάζει σε ένα πιάτο φρέσκα ανοιξιάτικα λαχανικά και χόρτα. Είναι ένα πρώτης τάξεως συνοδευτικό για τα ψητά σας.

Καθαρίζετε τα λαχανικά, τα πλένετε και τα στραγγίζετε.
Βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Κατόπιν, προσθέτετε τις κορφάδες και τα χόρτα και τα ανακατεύετε για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το μαϊντανό, το μάραθο και τα κολοκυθάκια ολόκληρα αν είναι πολύ μικρά ή κομμένα σε χοντρές ροδέλες.
Αλατίζετε, ρίχνετε το γάλα ή το νερό ή το χυμό ντομάτας και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λαδάκι τους και λίγο ζουμάκι.
Ρίχνετε τη φέτα, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Το φαγάκι αυτό τρώγεται χλιαρό ή κρύο, όχι μόνο σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα λαχανικά, τα πλένετε και τα στραγγίζετε.

Βήμα 2

Βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Κατόπιν, προσθέτετε τις κορφάδες και τα χόρτα και τα ανακατεύετε για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το μαϊντανό, το μάραθο και τα κολοκυθάκια ολόκληρα αν είναι πολύ μικρά ή κομμένα σε χοντρές ροδέλες.

Βήμα 3

Αλατίζετε, ρίχνετε το γάλα ή το νερό ή το χυμό ντομάτας και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λαδάκι τους και λίγο ζουμάκι.

Βήμα 4

Ρίχνετε τη φέτα, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Το φαγάκι αυτό τρώγεται χλιαρό ή κρύο, όχι μόνο σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή