anoigma-kotopoulakia-me-gemisi-psomiou(1o-BRABEIO)
clock icon
2:20'

Κοτοπουλάκια με γέμιση ψωμιού και χυμό ροδιού

Υλικά

  • 6 κοτοπουλάκια ή κοκοράκια νανάκια
  • 100γρ. βούτυρο + 1 κουτ. σούπας για το άλειμμα του ταψιού
  • χυμό από 2 ρόδια
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 15-20 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 100γρ. βούτυρο
  • 400γρ. συκωτάκια πουλιών
  • 1 κούπα σέλερι ψιλοκομμένο + 1 κλαράκι σέλερι ολόκληρο
  • 1 κούπα καρότο τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 2 κρεμμύδια μικρά (το 1 ψιλοκομμένο)
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα νόστιμο πιάτο για τα κυριακάτικα και τα γιορτινά τραπέζια σας που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας, με τον καθένα να έχει από 1 ολόκληρο κοτοπουλάκι στο πιάτο του.

Κόβετε το ψωμί σε κυβάκια 2x2εκ. από το προηγούμενο βράδυ και τα αφήνετε να ξεραθούν.
Βάζετε σε κατσαρολάκι τα συκωτάκια, το ολόκληρο κρεμμύδι και το κλαράκι από το σέλερι και σκεπάζετε 2½ φορές με νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Αφού βράσουν, περνάτε τα υλικά από το σουρωτήρι, κρατάτε χωριστά τα συκωτάκια από το ζωμό και πετάτε το κρεμμύδι και το σέλερι.
Για να φτιάξετε τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα συκωτάκια. Λιώνετε σε βαθύ τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και σοτάρετε τα συκωτάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το 1/3 από τα κυβάκια ψωμιού, 1/3 ψιλοκομμένο σέλερι, 1/3 καρότο, 1/3 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1/3 από το ζωμό που κρατήσατε. Στη συνέχεια προσθέτετε εναλλάξ τις υπόλοιπες ποσότητες ανακατεύοντας διαρκώς. Τέλος, ρίχνετε το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε τη φωτιά και αποσύρετε από το μάτι της κουζίνας.
Πλένετε τα κοτοπουλάκια χωρίς να αφαιρέσετε την πέτσα. Τα γεμίζετε με το μίγμα του ψωμιού και ράβετε το άνοιγμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και βουτυρώνετε ένα ταψί. Λιώνετε τα 100γρ. βούτυρο και αναμιγνύετε με το χυμό λεμονιού. Αλείφετε τα κοτοπουλάκια με το μίγμα, τα αλατοπιπερώνετε και τα μεταφέρετε στο ταψί.
Ρίχνετε μισή κούπα νερό, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Μετά από 1 ώρα ξεσκεπάζετε το ταψί, περιχύνετε τα κοτοπουλάκια με το χυμό από τα ρόδια και το ξαναβάζετε στο φούρνο στους 200οC, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Συνοδεύετε τα κοτοπουλάκια με πουρέ πατάτας και σοταρισμένα λαχανικά.
Συνταγή: Χριστίνα Rightweiser Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το ψωμί σε κυβάκια 2x2εκ. από το προηγούμενο βράδυ και τα αφήνετε να ξεραθούν.

Βήμα 2

Βάζετε σε κατσαρολάκι τα συκωτάκια, το ολόκληρο κρεμμύδι και το κλαράκι από το σέλερι και σκεπάζετε 2½ φορές με νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Αφού βράσουν, περνάτε τα υλικά από το σουρωτήρι, κρατάτε χωριστά τα συκωτάκια από το ζωμό και πετάτε το κρεμμύδι και το σέλερι.

Βήμα 3

Για να φτιάξετε τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα συκωτάκια. Λιώνετε σε βαθύ τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και σοτάρετε τα συκωτάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το 1/3 από τα κυβάκια ψωμιού, 1/3 ψιλοκομμένο σέλερι, 1/3 καρότο, 1/3 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1/3 από το ζωμό που κρατήσατε. Στη συνέχεια προσθέτετε εναλλάξ τις υπόλοιπες ποσότητες ανακατεύοντας διαρκώς. Τέλος, ρίχνετε το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε τη φωτιά και αποσύρετε από το μάτι της κουζίνας.

Βήμα 4

Πλένετε τα κοτοπουλάκια χωρίς να αφαιρέσετε την πέτσα. Τα γεμίζετε με το μίγμα του ψωμιού και ράβετε το άνοιγμα.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και βουτυρώνετε ένα ταψί. Λιώνετε τα 100γρ. βούτυρο και αναμιγνύετε με το χυμό λεμονιού. Αλείφετε τα κοτοπουλάκια με το μίγμα, τα αλατοπιπερώνετε και τα μεταφέρετε στο ταψί.

Βήμα 6

Ρίχνετε μισή κούπα νερό, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Μετά από 1 ώρα ξεσκεπάζετε το ταψί, περιχύνετε τα κοτοπουλάκια με το χυμό από τα ρόδια και το ξαναβάζετε στο φούρνο στους 200οC, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 7

Συνοδεύετε τα κοτοπουλάκια με πουρέ πατάτας και σοταρισμένα λαχανικά.

Βήμα 8

Συνταγή: Χριστίνα Rightweiser Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb