kotopoulo-avgolemono
clock icon
1:30'

Κοτόπουλο αβγολέμονο με δαμάσκηνα

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.200γρ., κομμένο σε μερίδες
  • λίγο αλεύρι
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • 24 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • ½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 αβγά
  • χυμό από 1½ λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα διαφορετικό φαγητό με κοτόπουλο, που συνοδεύεται ιδανικά με άσπρο, στεγνό πιλαφάκι μπασμάτι, το οποίο ταιριάζει πολύ με τη λεμονάτη σάλτσα. Μαζί με αυτό το φαγητό προτιμήστε ένα λευκό, καλά παγωμένο κρασί Chardonnay, περασμένο από βαρέλι.

Πλένετε και στεγνώνετε καλά τις μερίδες του κοτόπουλου. Τις αλατίζετε και τις αλευρώνετε καλά. Τις τηγανίζετε σε άφθονο, ζεστό σπορέλαιο. Μόλις ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές, τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.
Μόλις τηγανίσετε όλες τις μερίδες, παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε καλά και βάζετε μέσα τις τηγανισμένες μερίδες του κοτόπουλου.
Στη συνέχεια βάζετε και τα δαμάσκηνα. Σοτάρετε με προσοχή για 2-3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζετε και βράζετε για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια συμπληρώνετε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, μέχρι να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Αλατοπιπερώνετε, αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα, μετριάζετε τη φωτιά και βράζετε το κοτόπουλο για 45-60 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνει τρυφερό.
Όταν σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμο, ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνετε τα δύο υλικά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα.
Περιχύνετε το κοτόπουλο με το αβγολέμονο, αναταράσσετε την κατσαρόλα και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και στεγνώνετε καλά τις μερίδες του κοτόπουλου. Τις αλατίζετε και τις αλευρώνετε καλά. Τις τηγανίζετε σε άφθονο, ζεστό σπορέλαιο. Μόλις ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές, τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.

Βήμα 2

Μόλις τηγανίσετε όλες τις μερίδες, παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε καλά και βάζετε μέσα τις τηγανισμένες μερίδες του κοτόπουλου.

Βήμα 3

Στη συνέχεια βάζετε και τα δαμάσκηνα. Σοτάρετε με προσοχή για 2-3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζετε και βράζετε για 10 λεπτά.

Βήμα 4

Στη συνέχεια συμπληρώνετε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, μέχρι να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Αλατοπιπερώνετε, αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα, μετριάζετε τη φωτιά και βράζετε το κοτόπουλο για 45-60 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνει τρυφερό.

Βήμα 5

Όταν σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμο, ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνετε τα δύο υλικά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα.

Βήμα 6

Περιχύνετε το κοτόπουλο με το αβγολέμονο, αναταράσσετε την κατσαρόλα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb