Εκμεταλλευόμαστε το απόλυτο ανοιξιάτικο λαχανικό και φτιάχνουμε αγκινάρες αλά πολίτα με κοτόπουλο.
Υλικά
- 250γρ. μπούτι κοτόπουλου χωρίς κόκαλο, σε κυβάκια
- 6 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες, κομμένες στα 6 η καθεμία
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, μόνο το άσπρο μέρος
- 150γρ. πατάτες, σε μικρά κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 100ml ελαιόλαδο
- 150ml κρασί λευκό
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή πεκορίνο ή 80γρ. ανθότυρο παλαιωμένο)
- αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τις πατάτες με το λάδι για 5 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.Βήμα 2
Προσθέτετε το κρεμμυδάκι και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτετε τις αγκινάρες, το σκόρδο και το λευκό κρασί. Ρίχνετε αρκετό νερό για να σκεπάσετε τις αγκινάρες.Βήμα 3
Βράζετε το φαγητό για 10 λεπτά περίπου και ξαφρίζετε το ζωμό προσεκτικά με κουτάλα. Προσοχή, η κατσαρόλα μένει σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος ξεσκέπαστη.Βήμα 4
Προσθέτετε τα κομματάκια του κοτόπουλου και συνεχίζετε το βράσιμο (και το ξάφρισμα) μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες, να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά και το φαγητό χυλώσει. Αφαιρείτε το σκόρδο.Βήμα 5
Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε το λεμόνι, την παρμεζάνα και τον άνηθο και σκεπάζετε τη κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν το σερβίρετε.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κάτη