kotopoulo se gastra alatiou
clock icon
3:15'

Κοτόπουλο ολόκληρο σε γάστρα από χοντρό αλάτι

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • μερικά κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • μερικές ροδέλες λεμονιού
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • λίγο θυμάρι ξερό
  • αλάτι χοντρό, πιπέρι
  • αλεύρι

Το πουλερικό σιγοψήνεται σε μια ωραία κρούστα από αλεύρι και χοντρό αλάτι και το αποτέλεσμα είναι ασύλληπτα νόστιμο.

Πλένετε και σκουπίζετε καλά το κοτόπουλο. Βάζετε στην κοιλιά του τη ρίγανη, τις ροδέλες λεμονιού, το σκόρδο, το θυμάρι και πασπαλίζετε με πιπέρι.
Ράβετε την κοιλιά ή την κλείνετε με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.
Φτιάχνετε ένα μίγμα από αλεύρι και χοντρό αλάτι (σε αναλογία 30% και 70% αντίστοιχα) και τόσο νερό, ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Λαδώνετε το κοτόπουλο και το «χτίζετε» με τη ζύμη μέχρι να καλυφθεί πολύ καλά.
Ψήνετε το κοτόπουλο στο φούρνο υπολογίζοντας 1½ ώρα για κάθε κιλό του βάρους του. Σερβίρετε με βραστές πατατούλες και μπρόκολο με λαδολέμονο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και σκουπίζετε καλά το κοτόπουλο. Βάζετε στην κοιλιά του τη ρίγανη, τις ροδέλες λεμονιού, το σκόρδο, το θυμάρι και πασπαλίζετε με πιπέρι.

Βήμα 2

Ράβετε την κοιλιά ή την κλείνετε με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.

Βήμα 3

Φτιάχνετε ένα μίγμα από αλεύρι και χοντρό αλάτι (σε αναλογία 30% και 70% αντίστοιχα) και τόσο νερό, ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Λαδώνετε το κοτόπουλο και το «χτίζετε» με τη ζύμη μέχρι να καλυφθεί πολύ καλά.

Βήμα 4

Ψήνετε το κοτόπουλο στο φούρνο υπολογίζοντας 1½ ώρα για κάθε κιλό του βάρους του. Σερβίρετε με βραστές πατατούλες και μπρόκολο με λαδολέμονο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey