kotopoulo sto foyrno me ryzi
clock icon
0'

Κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι και αρακά

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος, 2 κιλά περίπου
  • 450γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 1 λίτρο ζωμό κότας ζεστό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 300γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 75γρ. βούτυρο πρόβειο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Έχουμε συνηθίσει το κοτόπουλο να μπαίνει στο φούρνο με πατάτες, αλλά και αυτή η συνταγή για κοτόπουλο Νιτσιάκος με ρύζι και αρακά θα σας αρέσει εξίσου. Ιδανική επιλογή τόσο για το καθημερινό όσο και για το κυριακάτικο τραπέζι.

Αλατίζετε το κοτόπουλο και το ψήνετε σε ανοιχτή γάστρα για περίπου 1 ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Βγάζετε τη γάστρα από τον φούρνο και τη βάζετε στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνετε μέσα το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο γύρω από το κοτόπουλο. Σοτάρετε για 1 λεπτό και προσθέτετε το ρύζι. Σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτετε τον ζεστό ζωμό.
Κλείνετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο στο φούρνο για άλλα 40 λεπτά.
Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε τον αρακά. Αν το κοτόπουλο δεν έχει πάρει ωραίο χρώμα, το βάζετε κάτω από το γκριλ για 4-5 λεπτά.
Σερβίρετε σε πιάτα με πρόβειο γιαούρτι στο πλάι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατίζετε το κοτόπουλο και το ψήνετε σε ανοιχτή γάστρα για περίπου 1 ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Βήμα 2

Βγάζετε τη γάστρα από τον φούρνο και τη βάζετε στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνετε μέσα το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο γύρω από το κοτόπουλο. Σοτάρετε για 1 λεπτό και προσθέτετε το ρύζι. Σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτετε τον ζεστό ζωμό.

Βήμα 3

Κλείνετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο στο φούρνο για άλλα 40 λεπτά.

Βήμα 4

Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε τον αρακά. Αν το κοτόπουλο δεν έχει πάρει ωραίο χρώμα, το βάζετε κάτω από το γκριλ για 4-5 λεπτά.

Βήμα 5

Σερβίρετε σε πιάτα με πρόβειο γιαούρτι στο πλάι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb